PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Neobičan bazen u Sloveniji nagrađen za arhitekturu

  • Objavljeno:
  • 6.11.2019

Poznata slovenačka banja Terme Olimia Spa dobila je novi moderan bazen neobičnog izgleda, za čiji je dizajn zaslužna arhitektonska firma Enota iz Ljubljane. Kvalitet ovog projekta prepoznat je i nagrađen međunarodnom nagradom BIG SEE koja se dodeljuje najuspešnijim projektima iz Jugoistočne Evrope u više kategorija.  

 

Na mestu nekadašnjeg otvorenog bazena u Termama Olimia izgrađena je impresivna građevina koju čini niz struktura nepravilne geometrijske forme u kojoj je smešten novi moderan bazen.

 

 

"Termalija Family Wellness" je najnoviji u nizu projekata koje je studio Enota izgradio u banji Olimia tokom petnaest godina i time je završena rekonstrukcija banjskog kompleksa koji postoji od 80- ih godina.

 

 

Masivan krov koji pokriva bazen podeljen je na niz manjih segmenata kako njegova veličina ne bi preovladala nad okruženjem – već se stopila s njim. Gledano izdaleka, nova struktura skladno se uklopila s okolnom grupom zgrada i po svom obliku, boji i dimenzijama četvrtastih volumena od kojih je sastavljena.

 

 

Stakleni zidovi na zgradi bazena omogućili su da velike količine prirodne svetlosti neometano prodiru u enterijer. Staklena fasada u potpunosti se otvara i povezuje bazen sa dvorištem.

 

 

Geometrijska forma krova vidljiva je i iznutra, što pruža prostoru izuzetnu dinamiku. Plafon je obložen drvenim pločama i dodatno osvetljen prirodnom svetlošću koja prodire kroz svetlarnike. 

 

 

Kompleksna forma pružila je novom krovu stabilnost i čvrstinu, što je omogućilo da bazen bude pokriven bez dodatnih potpora.

 

 

Površinu bazena presecaju skulpturalne betonske žardinjere u kojima su zasađene biljke i drveće, kreirajući na taj način utisak kupanja u prirodi čak i tokom zimskih meseci.

 

 

Foto: Miran Kambič