PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Luvr u Abu Dabiju – arhitektonski biser Žana Nuvela

  • Objavljeno:
  • 28.11.2017

Dugoočekivani projekat vredan 650 miliona dolara – muzej Luvr u Abu Dabiju, otvorio je vrata za posetioce nakon decenije gradnje i brojnih kontroverzi.

 

Spektakularnu građevinu sa masivnim kupolastim krovom teškim 7.500 tona, projektovao je francuski "starhitekta" Žan Nuvel, dobitnik Prickerove nagrade za arhitekturu. Zgrada čini deo kulturnog distrikta Saadiyat u čijem sklopu se nalazi i Nacionalni muzej Zayed, delo kompanije Foster + Partners.

 

 

Muzej se sastoji iz 55 odvojenih zgrada od kojih većina prekrivena velikom kupolom prečnika 180 metara. Kupola predstavlja važan simbol u arapskoj arhitekturi, a u ovom slučaju, napravljen je pomak od tradicionalnog dizajna.

 

 

Masivan krov izgrađen je od gotovo 8.000 čeličnih geometrijskih šablona u obliku arapske zvezde, koji se preklapaju u tri sloja i propuštaju svetlost u unutrašnjost zdanja.

 

 

Kompleks je okružen vodom, koja čak teče i kroz delove njegovog enterijera. Do samog muzeja može se prići brodom, ali kopnenim putem, preko pontona.

 

 

U muzejskim galerijama na otvaranju je prikazano ukupno 600 dela od kojih je 300 pozajmljeno. Muzej će isticati univerzalne teme i međusobne uticaje civilizacija, i izlagati antičke predmete kao i savremena umetnička dela.

 

 

Pariski Luvr potpisao je 2007. godine ugovor vredan 520 miliona dolara kojim je dozvolio vladi Abu Dabija korišćenje imena. Pored toga, Francuskoj je izdvojeno dodatnih 750 miliona dolara za savetovanje i pomoć oko vođenja muzeja, kao i pozajmice u vidu umetničkih dela. Sedamnaest francuskih kulturnih ustanova isporučilo je 300 eksponata novom statusnom simbolu Abu Dabija.

 

 

Međutim, ime Luvr neće ostati trajno u nazivu muzeja u Abu Dabiju, jer je francuski muzej pristao da ga pozajmi na 30 godina i šest meseci, a privremene izložbe na 15 godina i umetnička dela na 10 godina.

 

 

Muzej je prvobitno trebalo da bude otvoren 2012. godine, međutim otvoren je s pet godina zakašnjenja i nakon brojnih kontroverznih optužbi zbog loših uslova rada, odnosno niske zarade, dugog radnog vremena i rada po velikim vrućinama.

 

 

Foto: Roland Halbe / Mohamed Somji