PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Novi Sad se gradi: Kako će izgledati novi vidikovac i urbana oaza za druženje

  • Objavljeno:
  • 28.9.2021

Novi Sad će uskoro imati drugačiji i moderniji izgled zahvaljujući novim projektima koji će biti realizovani na dve njegove lokacije. U pitanju su vidikovac iznad tunela u nastavku Mosta slobode i površina na Bulevaru patrijarha Pavla.

 

Fondacija “Novi Sad 2021-Evropska prestonica kulture” je ranije ove godine raspisala je urbanističko-arhitektonski konkurs za uređenje malih javnih prostora nazvan “Nova Mesta”. Radovi su pristigli, a nakon proglašenja rezultata stručnog žirija, odabrana su dva projekta koja će se realizovati, arhitektonski i društveno još više obogatiti Novi Sad i dati mu novi, moderniji i drugačiji izgled.

 

Novosadsko gnezdo

 

Novosadrsko gnezdo je platforma, odnosno vidikovac u vidu kontinualne rampe, koja ’’vijuga’’ na prostoru iznad Mosta slobode. Delo je Modelart Arhitekti studija u čijem sklopu su na ovom projektu radili Krsto Radovanović, Dejan Mitov, Jelena Mitov i Ines Čović.

 

 

Najniža tačka ovog vidikovca je rampa u nivou terena, odakle počinje razgledanje grada i okoline. Staza se postepeno penje i spušta, sa najvišim tačkama koje otvaraju poglede prema Ribarskom ostrvu, sve do Petrovaradinske tvrđave. Zbog malog nagiba, stazu mogu nesmetano da koriste i pešaci i biciklisti.

 

 

Zbog svoje arhitektonske forme, dominantne pozicije iznad ulaza u grad, ali i kao omaž na golubicu, simbol Novog Sada, ovaj inovativan vidikovac je dobio naziv ’’Gnezdo’’.

 

 

Autori projekta: Modelart Arhitekti

 


Povezane vesti:

Kula Beograd: Zgrada koja će promeniti panoramu Beograda (VIDEO)

Novi ponos prestonice: Ovako će izgledati velelepna železnička stanica Beograd Centar


 

Urbana oaza za okupljanje

 

Drugi nagrađivani projekat koji će se realizovati predstavlja novu oazu za okupljanje pre svega komšiluka, ali i svih Novosađana. Projekat su osmislili talentovane arhitekte Ognjen Milićević i Katarina Milovanović koji su prvobitno uočili nedostatak kvalitetnog javnog prostora na otvorenom kako bi ga koristili ljudi iz okolnih objekta.

 

 

Ideja iza nove urbane oaze na otvorenom je bila uvesti nove sadržaje koji bi ispunili prostore i povećali koncentraciju razvnovrsnih aktivnosti, a samim tim i korišćenje javnog prostora.

 

 

Stoga prostor je višefunkcionalan. Sa lokacijom na Bulevaru patrijarha Pavla, ovaj projekat obuhvatiće urabnu baštu, otvorenu biblioteku, igralište za decu, teretanu na otvorenom, park za pse, košarkaški teren, izložbeni prostor, klupe i žardinjere, kao i mesta za okupljanje i boravak na otvorenom. Pored toga ovo mesto podsticaće dodatnu interakciju korisnika i edukaciju kroz prostore za organizovanje radionica i predavanja na otvorenom.

 

 

Jedna od strategija bila je očuvanje postojećeg zelenila na toj lokaciji, kao i stvaranje mikroambijenta sa prijatnom mikroklimom. Svaki sadržaj se nalaziće se u svojoj ’’kućici’’ koja će obuhvatiti trenutno i buduće zelenilo, a one će zajedno grade ’’selo’’ kao jedinstvenu vizuelnu celinu.

 

 

 

Autori projekta: arhitekte Ognjen Milićević i Katarina Milovanović