PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Novi ponos prestonice: Ovako će izgledati velelepna železnička stanica Beograd Centar

  • Objavljeno:
  • 20.6.2021

Beogradska železnička stanica "Prokop" se već pet decenija nalazi u procesu izgradnje. Međutim, radovima će uskoro doći kraj, jer je novi plan da celokupni kompleks bude završen do kraja 2024. godine, a "Beograd Centar" postane glavna železnička stanica prestonice.

 

"Beograd Centar" u Prokupačkoj bb će se sastojati od stanične zgrade, komercijalno-poslovnih objekata, parkinga i garaže. Početak izgradnje se očekuje do kraja 2021. godine, budući da su radovi trenutno u procesu na budućem prvom i drugom staničnom koloseku.

 

 

Nakon uspostavljenog partnerstva između Železnica Srbije i kompanije "Railway City" prošle godine, sad možemo videti i fotografije budućeg izgleda železničke stanice "Prokop". Pored stanične zgrade i prateće garaže, biće izgrađeno i osam poslovno-komercijalnih objekata.

 

 

 

Najmanja, odnosno najveća površina ovih objekata iznosiće 4.394 m2, odnosno 4.804m2. Kako navode iz beogradskog Urbanističkog centra, koji je nosilac izrade projekta, ceo kompleks će zauzimati površinu od 74.941 m2.

 

 

Stanična zgrada će biti u vidu prizemnog zdanja sa visokom staklenom fasadom sa pogledom na Savski venac, Vračar i Voždovac. Zgrada će biti u visini sa drugim poslovnim objektima visokim i po pet spratova. Sa boka stanične zgrade će biti smeštena garaža spratnosti P+5 sa 540 parking mesta, dok je projektom predviđena izgradnja od ukupno 890 parking mesta (računajući spoljni parking).

 

 

 

Idejno rešenje je završeno, a urbanistički projekat predat na razmatranje nadležnim institucijama gde će biti detaljno razrađen i, prema potrebi, modifikovan. U planu je i izgradnja saobraćajnice, kao i uređenje zelenih i drugih otvorenih površina. Autor idejnog rešenja je PFB Design d.o.o. iz Beograda.

 

 

Iz firme "Railway City" d.o.o. iz Beograda, koja je naručilac izrade projekta, ističu da je ispitivanja nosivosti i stanja postojeće armirano-betonske konstrukcije izvršio Institut za materijale i konstrukcije Građevinskog fakulteta u Beogradu, koji je procenio da su neophodne značajne intervencije na ojačanju ploče pre dalje izgradnje.

 

 

Plan je da prva faza radova bude gotova do kraja 2022, a, kako smo već napomenuli, ceo kompleks bude završen do kraja 2024. godine. S obzirom na složenost projekta, izvesno je da će na njegovoj realizaciji biti angažovano više izvođača.