PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Čuda medicine i tehnologije: spektakularni multimedijalni centar u Švajcarskoj sa nultom potrošnjom energije (VIDEO)

  • Objavljeno:
  • 12.7.2023

Paviljon Novartis je novi, multimedijalni centar u Bazelu, u kom je postavljena stalna izložba Čuda medicine. Na membranskoj media fasadi, sa nultom potrošnjom energije, prikazuju se radovi umetnika, inspirisani oblicima i bojama ćelija i molekula. Fasada proizvodi dovoljno energije da prikaže tekst tokom dana i digitalne umetničke animacije do dva sata nakon zalaska sunca.

 

Iart je u Bazelu sa ponosom predstavio Novartis Pavillon Zero-Energy Media Façade, kreiran u saradnji sa AMDL CIRCLE i Michele De Lucchi. Kombinujući organske fotonaponske ćelije i LED diode, ovaj objekat prikazuje potencijal organske fotonaponske energije u arhitekturi.


Paviljon Novartis, novi centar za izložbe, sastanke i događaje, prva je javno dostupna zgrada na lokaciji kampusa, u kom se nalazi još prestižnih objekata koje su projektovale poznate arhitekte, kao David Chipperfield, Frank Gehry i Tadao Ando. Projekat ima za cilj da promoviše dijalog o prirodnim naukama i služi kao resurs koji prikazuje prošlost, sadašnjost i budućnost zdravstvene zaštite. U zgradi paviljona se prikazuju Čuda medicine, stalna multimedijalna izložba koju je dizajnirao Atelier Brückner.

 

 

 

Paviljon Novartis, u kom je stalna multimedijalna izložba Čuda medicine, na fasadi prikazuje digitalne radove umetnika

 

Karakteristična medija fasada sa nultom potrošnjom energije razvijena je kroz serije parametarskog dizajna od strane AMDL-a, koji su odredili geometrijsku i grafičku sliku fasade, dalje dizajniranu i projektovanu u saradnji sa iart-om.


Fasada ove zgrade kulture  uključuje novu generaciju organskih fotonaponskih uređaja i mrežu LED svetala koja osvetljavaju radove tri međunarodna umetnika. Umetnici su sarađivali sa naučnicima na razvoju svetlosnih instalacija inspirisanih oblicima i bojama ćelija i molekula. Teme održivosti, konvergencije umetnosti i nauke takođe su zastupljene u radovima.

 

 

Medijska fasada ima ukupno 10.000 solarnih modula u obliku dijamanta, sa ugrađenim LED svetlima koja ne samo da sijaju napolje, već i u pravcu metalne školjke ispod. Svetlost se odbija od školjke i svetluca ka spolja kroz poluprovidne solarne module, što rezultira vizuelno višeslojnom membranom sa mogućnošću prikazivanja sadržaja.  

 

 


Pogledajte i ove fantastične građevine:
Plutajuće ostrvo koje proizvodi struju iz obnovljivih izvora, po projektu dr Margot Krasojević

Fascinantni Google kampus sa 50.000 solarnih panela na krovu nalik krljuštima zmaja


 

 

Spektakularna membranska  fasada, sa nultom potrošnjom energije, napravljena je od organskih solarnih modula na bazi ugljenika

 

Trošeći samo onoliko električne energije koliko je sposobna da proizvede, membrana postaje nultoenergetska medijska fasada. Ovo je omogućeno organskim solarnim modulima na bazi ugljenika, napravljenim specijalno za Novartis Paviljon.

 

 

Dizajn i fizička svojstva čine organske solarne module idealnim za upotrebu na Novartis Paviljonu koji je u obliku kupole. Oni se mogu proizvoditi u različitim oblicima, savitljivi su, providni i izuzetno osetljivi na svetlost, što omogućava da se instaliraju i na mestima koja nisu idealno orijentisana prema suncu. Takođe su ekološki prihvatljiviji od silicijumskih solarnih modula, što ih čini zanimljivim iz perspektive održivosti. 

 

 

Kružni plan ove neobične zgrade je struktuiran na dva nivoa. Na prizemnom nivou, zastakljivanje od 360 stepeni omogućava prirodnom svetlu da uđe u prostor i pruža pogled na reku Rajnu. Pored ulaznog foajea, nalazi se kafić i prostor recepcije. Akustične zavese se koriste za podelu prostora, dok širok spektar primenjenih digitalnih tehnologija čini ovo mesto potpuno savremenom destinacijom.

 

 

Na mezaninu, multimedijalni teatar povezuje prizemlje sa gornjim spratom, privlačeći posetioce na izložbu Čuda medicine. Tako posetioci doživljavaju fluidnost kretanja i kružno putovanje kroz prostor.

 

 

Raspored solarnih modula na Novartis Pavillon u obliku kupole omogućava merenje proizvedene električne energije u svim pravcima. Podaci prikupljeni tokom prvih nekoliko meseci rada pokazuju da fasada  proizvodi dovoljno snage da prikaže tekst tokom dana - kada je izložba otvorena - i digitalne umetničke animacije do dva sata nakon zalaska sunca. Opsežna analiza će biti moguća za nekoliko meseci, kada bude dostupno dovoljno podataka.

 

 

 

 

 

 

Fotografije: iart – studio for media architectures; Laurids Jensen
Tekst: redakcija Kuće stil