PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Fascinantni Google kampus sa 50.000 solarnih panela na krovu nalik krljuštima zmaja

  • Objavljeno:
  • 15.11.2022

Google je u Kaliforniji, na 17 hektara, otvorio svoj prvi kampus koji će da funkcioniše pomoću energije bez ugljenika. Inovativnost, ekološka osvešćenost i fleksibilnost ključni su pojmovi koji definišu ovu neobičnu građevinu.

 

Google Bay View kampus smešten je na na lokaciji od 17 hektara u Silikonskoj dolini i sastoji se od tri zgrade, ukupne površine preko 300.000 kvadratnih metara.

Google je posvećeno razvijao  ideju o kampusu, pristupivši mu kao svom razvojnom projektu, a u bliskoj saradnji sa projektantima koji su pratili njihovu viziju, Bjarke Ingels Group i Heatherwick Studio

Novi, hibridni načini rada, komunikacija i neizvesnost koju budućnost nosi, učvrstili su ih u težnji da stvore prostor ekološki prihvatljiv i fleksibilan u odnosu prema radnoj sredini. Tako je nastao prvi kampus ove kompanije sa misijom da funkcioniše pomoću energije bez ugljenika, u kom svaki radni sto ima pogled na spoljašnjost i dnevno svetlo tokom većeg dela dana.

 

 

Zgrade kampusa imaju samo po dva sprata, organizovana tako da su timski prostori sa radnim stolovima smešteni na gornjem nivou, a prostori za okupljanje i opuštanje su ispod.

Niz unutrašnjih dvorišta u svim zgradama povezuje ova dva nivoa, podstičući kretanje i susretanje zaposlenih, kružeći između nivoa i različitih načina rada, a ujedno su i reperi za orijenataciju u kreativnom radnom prostoru. 

 

 

Ono što i izdaleka privlači pažnju je krov, struktura laganih nadstrešnica nalik šatorima. Sve tri zgrade imaju solarni krov posložen poput „zmajeve krljušti“ sa 50.000 solarnih panela  koji generišu ukupno oko 7MW energije.

 

 

Nadstrešnica velikog raspona omogućava da ceo radni prostor drugog nivoa bude otvoren i povezan, open space pod jednim krovom. Takođe, jednostavnim prozorima između krovnih pregrada, obezbeđuje dnevno svetlo u radnim prostorima u enterijeru bez preteranog odsjaja.

 


Pogledajte i:

Savršeni coworking prostor: kancelarije okružene zelenilom, u kojima je uživanje raditi (VIDEO) 

Grad budućnosti u stilu Pininfarine, čuvenog maga za dizajn automobila 


 

 

Ova supernadstrešnica primenjena na svim zgradama rezultat je višegodišnjeg napora da se postigne najfunkcionalnije, energetski najefikasnije i najekonomičnije građevinsko rešenje koje nudi najbolju akustičku kontrolu, minimizuje toplotni dobitak, smanjuje ukupno energetsko opterećenje i omogućava Guglu da prikupi maksimalnu količinu solarne fotonaponske energije na spoljašnjoj strani.

 

 

Primenom najsavremenijih rešenja, postignuto je da Google Bay View u potpunosti radi na električnu energiju, a u kampusu se nalazi najveći geotermalni sistem u SAD, koji smanjuje emisije ugljenika za skoro 50%, a vodu koja se koristi za hlađenje za 90%. Pored toga, obližnje vetroelektrane mogu dodatno da napajaju zgradu potrebnom energijom.  Sve atmosferske i otpadne vode se tretiraju i ponovo koriste, obezbeđujući obnavljanje staništa, zaštitu od porasta nivoa mora i pristup okolnim prirodnim lepotama, kako za zaposlene u Guglu tako i za javnost.

 

VIDEO

 

Fotografije: Iwan Baan

Tekst: Redakcija Kuće Stil