PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Fascinantna zgrada kulture čija je forma inspirisana krilima ptica selica, po projektu Zaha Hadid arhitekata

  • Objavljeno:
  • 18.1.2023

Fascinantna zgrada kulture, po projektu Zaha Hadid arhitekata, u izgradnji je u južnoj Kini. Ova građevina sa krovom čija je forma inspirisana krilima ptica selica, biće izgrađena na jezeru i obuhvataće pozorište, multifunkcionalnu salu, naučni centar i muzej umetnosti.

 

Dizajniran kao centar savremenih umetnosti i kreativne industrije, u jednom od najdinamičnijih regiona na svetu, Zhuhai Jinwan Civic Art Centre je projekat u izgradnji, u čijoj je realizaciji učvestvovao veliki broj internacionalnih stručnjaka, na čelu sa Zaha Hadid Architects.

 

 

Art Centar integriše četiri različite kulturne institucije, od velikog značaja za grad: pozorište sa 1200 sedišta, multifunkcionalnu salu od 500 mesta, naučni centar i muzej umetnosti, pod četiri kraka krova, u građevini koja se proteže na 170 metara širine i 270 metara dužine.

 

 

Simetrično raspoređena, dva veća i dva manja prostora povezana su centralnim trgom koji služi kao zajednički spoljni foaje za svaku od četiri kulturne institucije.

 


Pogledajte i ova moderna dostignuća:

Fascinantni Google kampus sa 50.000 solarnih panela na krovu nalik krljuštima zmaja 

Revolucionarna luksuzna jahta na solarni pogon sa potpisom Zaha Hadid Arhitekata 


 

 

Po formi podsećajući na ptice selice koje u formaciji lete iznad južne Kine, rešetkaste čelične nadstrešnice konfigurisane su kroz ponavljanje, simetriju i varijaciju razmera, što rezultira kompozicijom povezanih elemenata koji odgovaraju različitim funkcionalnim zahtevima svake zgrade. Svaka zgrada pojedinačno i njen modul krova su samonoseći.

 

 

Karakteristična krovna struktura koja se uzdiže iznad četiri zgrade i objedinjuje različite prostore sastavljena je od montažnih, trouglastih panela napravljenih od perforiranog čelika i dvostruko izolovanog stakla.

Međusobno povezani mostovi definišu živahan javni trg sa pogledom na unutrašnjost centra, kao i na okolna šetališta. Dizajn optimizuje prirodno svetlo u svim javnim prostorima i poboljšava njihovu povezanost; stvaranje zanimljivih javnih prostora za lokalne stanovnike.

 

 

Spoljašnji amfiteatar na zapadnoj strani centra omogućava nastupe i aktivnosti na otvorenom.

Uređenje centra i okolno jezero su dizajnirani kao integralni elementi u okviru lokalne inicijative „Grad sunđer“ koja promoviše održivost, prirodno prožimanje, skladištenje i ponovno korišćenje najmanje 70% gradske kišnice, koristeći vodenu floru i faunu za prirodno filtriranje zagađivača. Senzori vlažnosti u zemljištu unutar sistema za navodnjavanje će kontrolisati i smanjiti potrošnju vode.

 

 

Architect: Zaha Hadid Architects

Design: Zaha Hadid with Patrik Schumacher

Project director: Satoshi Ohashi, Charles Walker

Renders by Minmud

 

Tekst: redakcija Kuće stil