PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Bajkovito naselje proglašeno za najbolji stambeni kompleks 2021.

  • Objavljeno:
  • 24.8.2021

Kompleks ’’Prisustvo u Hormozu’’ nije samo jedan od svakodnevnih urbanističkih projekata. On predstavlja rešenje za ekonomsko i turističko osnaživanje zajednice u Iranu i još jedan je dobitnik nagrade koji dodeljuje ArchDaily za najbolje objekte u 2021. godini.

 

Ostrvo Hormoz je nekada bio poznata istorijska luka u istoimenom moreuzu u Persijskom zalivu, južno od Irana, koji je kontrolisao isporuku nafte sa Bliskog istoka. Ostrvo ima izvanredne šarene nadrealne pejzaže. Nažalost, lokalno stanovništvo prelepog, turističkog i politički strateškog ostrva ekonomski je grcalo i konstantno se borilo, uplićući se u aktivnosti ilegalne trgovine sa svojim čamcima.

 

 

Međutim kompleks ‘’Prisustvo u Hormozu’’ je uneo pravi preporod. U pitanju je niz urbanih projekata privatne institucije koja je angažovala ZAV Architects, kako bi osnažila lokalnu zajednicu ostrva i podigla je na viši nivo. Pored ovih kuća projekat takođe sadrži i višenamensku kulturnu rezidenciju zvana Majara, u prevodu avantura, koja povezuje živote lokalnog stanovništva i posetioca kako kulturno tako i ekonomski.

 

 


Povezane vesti:

Naselje kao remek-delo: Jedno od najlepših mesta na svetu za porodični život

Prizor kao iz bajke: Rajske kućice u džungli Kostarike


 

Benefiti i značenje projekta za Iran

 

U zemlji u kojoj se država bori sa političkim sporovima izvan svojih granica svaki arhitektonski projekat postaje predlog za uređenje i unapređivanje života ljudi. Pa tako neminovno su se postavila osnovna pitanja: koje su granice arhitekture i kako može predložiti političko poboljšanje života zajendice?

 

ZAV Architects je ponudio odgovor na sva ova pitanja i ponudio mnogo više u vidu rešenja koji ima kapacitet da bude posrednik u sredini koja konvergira interese različitih grupa, od države i investitora do različitih grupa ljudi.

 

 

Primera radi, Majara to čini okupljajući vlasnike zemljišta iz susedne luke Bandar Abas koji organizuju godišnji događaj pejzažne umetnosti u Hormozu. Ovaj događaj spaja investitore iz glavnog grada Teherana i lokalno stanovništvo Hormoza kao partnere u projektu.

 

 

Sa ovim projektom postignuti su mnogi ciljevi poput korišćenja materijala i ljudskih resursa iz Irana za smanjenje troškova izgradnje i transporta i povećanje BDP-a u korist cele zemlje. Arhitekte su takođe dodelile veći deo budžeta troškovima rada, a ne skupim uvoznim materijalima, u korist lokalnog stanovništva, osnaživanjem istih nudeći obuku građevinskih veština. Oni su takođe ostavili i prilagodljiv prostorni deo koji u budućnosti može odgovoriti na nepredviđene potrebe, u korist klijenta i ostrva.

 

 


Povezane vesti:

Zavirite u prvu ekološku, biorazgradivu 3D kuću (VIDEO)


 

Inovativna tehnika gradnje

 

Prvenstveni cilj Prisustva u Hormozu je izgradnja poverenja a ne arhitektonskih objekata, kako bi se podstaklo učešće lokalnog stanovništva i uključivanje njihovih interesa u bilo koje dešavanje na ostrvu. Projekat predstavlja mnoštvo malih kupola na površini od 10300 m² izgrađenih superadobe tehnikom. Ovu inovativnu i jednostavnu građevinsku veštinu prvi je definisao arhitekta Nader Khalili, a podrazumeva korišćenje nabijene zemlje i pesak u vrećama.

 

 

Kupole su postale prepoznatljive građevine u regionu. Njihov mali obim čini ih kompatibilnim sa građevinske sposobnosti lokalnih zanatlija i nekvalifikovanih radnika koji su za ovaj projekat pripremljeni sa prethodnim manjim projektima. Zahvaljujući tome, danas ova zajednicu čine potpuno obučeni superadobe zidari, unapređujući sveukupno kolektivno znanje.

 

 

Kupole koje izranjaju iz zemlje

 

Beskonačan broj šarenih kupola inovativno formiraju topografiju duge na ostrvu Hormoz. Nastale su Iskopavanjem materijala iz vodenog okruženja, a finalno izgledaju kao da je zemlja izrasla da bi stvorila prostor za smeštaj ljudi koji žive na njoj. Prisustvo u Hormozu još jedan je od nagrađivanih projekata ArchDaily konkursa za najbolju zgradu 2021. godine i to sa razlogom - nesumnjivo je ostvario svoje ciljeve osnažujući jednu kritičnu zajednicu i čineći njihovo ostrvo jedno od glavnih turističkih atrakcija u ovim predelima.

 

 

Arhitektonski studio: ZAV Architects
Fotografije: Tahmineh Monzavi, Soroush Majidi, Payman Barkhordari