PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Zavirite u prvu ekološku, biorazgradivu 3D kuću (VIDEO)

  • Objavljeno:
  • 17.6.2021

Revolucionarna 3D štampana kuća u celini je izrađena bez ikakvog otpada od jednog materijala koji omogućava izvanrednu ventilaciju i izolaciju. Ova kuća predstavlja budućnost bio gradnje objekata na mediteranskom području, ali i šire, sa sličnim klimatskim uslovima.

 

Fantastičnu 3D štampanu kuću, pod nazivom Tecla house potpisuju arhitekate iz studija Marija Cucinelle u saradnji sa specijalistima iz WASP-a. Ona predstavlja apsolutnu inovaciju sa različitih aspekata, pre svega zbog toga što je u celini izgrađena od sirove zemlje.

Tecla house projekat predstavljen je svetskoj javnosti u Italiji, proleća 2021.

 

 

Ono presudno što pokazuje Tecla house jeste presek najsavremenije tehnologije i prirodnih materijala. Usled toga, predstavljena je u malom mestu u blizini Ravene kako bi asocirala na imaginarne gradove pisca Itala Kalvina. Tecla house povezuje prošlost i budućnost, duh i materiju, drevno i savremeno.

 

 

Kuća je stvorena najmodernijom tehnologijom 3D štampe što je timu koji je radio na projektu omogućilo da izgradi 60 kvadrata za samo 200 sati. Tome je doprineo i minimalistički pristup materijalima. Tecla house je u celini izrađena od jednog materijala - sirove zemlje, čime su izbegnute brojne komplikacije. Ali ne samo to - ovo je vanserijski primer projekta bez otpada materijala, upravo zahvaljujući lokalnom tlu kao i činjenici da je ljuska koja stvara okvir kuće potpuno biorazgradiva.

 

Pametna arhitektura nikada ne gubi iz vida uslove podneblja na kojem se određeni projekat gradi. Pa tako sastav iskorišćene zemlje za Tecla house potpuno odgovara klimatskim uslovima ovog dela Evrope, što se reflektuje u balansiranoj toploti, ventilaciji i izolaciji u kući.

 

 

Sa estetskog aspekta, eksterijer kuće deluje skladno i minimalistički, a isti stil primenjen je i u enterijeru. Dominiraju tople, prirodne boje koje naglašavaju vezu sa prirodom i okruženjem. 

 

U dnevnom boravku, spavaćoj sobi i kupatilu zastupljen je ugradni nameštaj organskih linija, koji odgovara estetici i ostavlja dovoljno slobodnog prostora za život. Ovaj pristup je u potpunom skladu sa 3D tehnologijom koja predstavlja savremeni odgovor na vanredne situacije i rešavanje stambenih kriza širom sveta, što je i bila namera arhitekata Mario Cucinella studija. Usled prethodno navedenog, ovu kuću odlikuje brza izgradnja, maksimalni komfor i efikasnost.

 


Pročitajte još:

Prva porodična kuća u Evropi odštampana za 120 sati (VIDEO)


 

Trpezarijski sto organskih linija

 

 

Kako je izgledala izgradnja ove kuće pogledajte u video prilogu koji sledi:

 

 

Tekst: Milan Nikolić