PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Naselje kao remek-delo: Jedno od najlepših mesta na svetu za porodični život

  • Objavljeno:
  • 5.7.2021

Postoje mnogi urbani prostori na kojima arhitekte iskazuju kreativnost koristeći zemlju kao svoje platno. Jedan takav primer predstavljaju i ovalne bašte u Danskoj koje svedoče kako dizajn pejzaža može biti pravo umetničko remek-delo kojem ćemo se decenijama diviti.

 

Dansko predgrađe Naerum, u Kopenhagenu već decenijama krasi jedno od vizuelno najprivlačnijih dizajna pejzažne arhitekture – ovalni vrtovi. Kreirani su od strane pejzažnog arhitekte Karl Teodor Marius Serensen, danskog pejzažnog arhitekte koji se smatra jednim od najvećih arhitekata 20. veka u svom polju, a bio je i vodeća ličnost prve generacije modernista u pejzažnom dizajnu.

 


Izvor: Wikipedia


Ovalni vrtovi u Kopenhagenu su njegov najpoznatiji projekat. Nastali 1948. godine, ovi vrtovi se sa stoje od 40 ovalnih baštenskih parcela, okruženih živom ogradom, približne veličine od 25 m sa 15 m. Položeni su na travnjaku između stambenih zgrada na jednoj strani i tradicionalnijih baštenskih vrtova na drugoj. Prvobitno je Serensen  zamislio projekat dizajniran poput mreže, sa simetričnim, kružnim baštama. Međutim, ovo je na kraju rezultiralo fleksibilnijim, organskim oblikom i rasporedom parcela koje su pospešile dinamičniji izgled.

 

Na samom početku projekta, vlasnici parcela su mogli slobodno postaviti svoje domove, birati žive ograde i dizajnirati unutrašnjost svojih parcela, ali Serensen je pružio svoja uputstva, ističući da su ona više namenjena kao vodič, a ne pravilo. Sedam decenija kasnije, ovalni vrtovi u Kopenhagenu i dalje su jedna od najlepših atrakcija u danskoj prestonici.

 

Izvor: Nicolas Cosedis

 

Uprkos slobodi dizajna koju je svaki vlasnik zemljišta posedovao tokom godina, ovalni vrtovi su na neki način uvek zadržavali konzistentnost i određenu doslednost dizajnu, poput redovnog šišanja živih ograda, što je pomoglo da se zadrži njihov šarm.
 


Povezane vesti:

Kružno naselje koje je opčinilo svet

Vrt kosmičke spekulacije – mesto koje će vas fascinirati


 

Nedostatak popločanih puteva između vrtova ka bilo kojoj kući može izgledati kao greška, ali su zapravo namerno izostavljeni. Danski pejzažni arhitekta je ovim želeo da podstakne vlasnike da više šetaju u prirodi, udahnu svež vazduh pre nego što uđu u automobile, kao i da se poveća komunikacija između samih komšija i stvori jedna divna komuna.

 

Najupečatljivija stvar u vezi sa dizajnom Serensena je ta što ovalni vrtovi izgledaju fantastično iz ptičije perspektive, a čine poseban i ugodan doživljaj sa zemlje prilikom šetnje, što je i bio plan ovog pejzažnog arhitekte.

 

Izvor: Henrik Schurmann

 

Kako izgleda šetnja među ovalnim baštama možete pogledati ovde.