PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Vrt kosmičke spekulacije – mesto koje će vas fascinirati

  • Objavljeno:
  • 10.3.2015

Američki pejzažni arhitekta i teoretičar Čarls Dženks (Charles Jencks) i njegova supruga Megi Kesvik (Maggie Keswick Jencks) osmislili su 1989. godine na svom imanju na jugo-zapadu Škotske neuobičajan, ali jedinstven Vrt kosmičke spekulacije. Umesto raskošne zelene idile ispunjene egzotičnim cvećem i drvećem, kreirali su hipnotički pejzaž sa aluminijumskim ležačima za cveće, fontanama neobičnog oblika i skulpturama izrađenim po principima koji definišu crne rupe, fraktale i optičke iluzije.

 

Inspirisani naukom, Čarls i Megi vešto su kombinovali matematičke pojmove sa oblicima iz prirode i napravili impresivne baštenske skulpture koje ne samo da prikazuju lepotu univerzuma, već i njegov nastanak, evolutivni tok, kao i nama još nedokučive kosmičke paradokse.

 

Svaka skulptura rezultat je primene zakona po kojima svemir funkcioniše. Pokušavajući da shvate suštinu univerzuma, posetioci vrta mogu da u prirodnom okruženju vide umetnički prikaz poznatih naučnih pojmova, poput duplog heliksa DNK, crne rupe, različitih geometrijskih formi...

 


    PREPORUČUJEMO:  Bašta od milijardu dolara

   Ako se pitate zašto ovu baštu mnogi smatraju najlepšom na svetu, dovoljno je da pogledate                 galeriju fotografija i video koji sledi. Neke prizore iz “baste od milijardu dolara” ćete definitivno             pogledati više puta.

 


 

Vrt se prostire na površini od 16 hektara i podeljen je na 40 delova. Svaki od njih prati određena simbolika: "Priča o univerzumu" predstavljena je u vidu stepeništa nalik vodopadu, "Distorzija vremena i prostora" prouzrukovana crnim rupama kao terasa, "Frakciona geometrija" kao jezero, dok "Kvark" ilustruje šetnja kroz najmanje gradivne materije.

 

Vrt kosmičke spekulacije za javnost je otvoren samo jedan dan godišnje. Šetajući njime posetioci mogu ne samo da proučavaju naučne zakonitosti i uživaju u prirodi, već i da pomognu obolelima od raka. Naime, Megi je 1995. preminula od kancera, nakon čega je Čarls oformio dobrotvorno društvo. Sva sredstva prikupljena prodajom karata dodeljuju se "Meginom centru" i služe za pomoć obolelima i medicinska ispitivanja.

 

Vrt kosmičke spekulacije jedan je od deset najlepših na svetu. Pogledajte kako izgledaju preostalih devet na listi najneobičnijoh i najfascinatnijih botaničkih bašti. Saznajte i kako izgleda najromantičniji vrt, ali i kako da iskoristite tajne francuskih vrtlara i uredite svoju baštu za novu sezonu.

 

 

Foto: Charlesjencks.com