PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Najromantičnija bašta na svetu

 • Objavljeno:
 • 24.11.2014

Botanička bašta Ninfa koja se nalazi u blizini Rima nedavno je proglašena je za najromantičniju baštu na svetu. Rađena je u engleskom stilu i potiče iz 19. veka, kada je aristokratska porodica Kaetani preuzela zemlje koje su vekovima bile napuštene u blizini Ninfe, grada koji je napušten još u srednjem veku. Grad koji je nekada imao 150 kuća i sedam crkava bio je stajalište za hodočasnike i trgovce na drevnom rimskom putu, ali je uništen tokom građanskog ratom, a kasnije postao i utočište umetnika.

 

Danas baštom upravlja Fondacija koja nosi ime po Rofredu Kaetaniju,  muzičaru i štićeniku mađarskog kompozitora Franca Lista, koji je osmislio potočiće i vodopade, stvorivši tako opčinjavajuće melodije bašte. 

 

Kaetanijeva supruga, Amerikanka Margerit Čapin, dodala je bašti ruže, irise, petunije i paviljon bambusa. Često je provodila vreme u njoj zajedno sa prijateljima Virdžinijom Vulg, Tenesi Vilijamsom, Trunapom Kapotijem, Albertom Moravijem i Pjerom Paolom Pasolinijem.

 

Danas baštu udaljenu oko 70 kilometara od Rima krasi 1.300 različitih vrsta biljaka, uključujući i one retke biljke iz Brazila, Irana i Severne Afrike. Banane, američki ljiljani i japanski javor takođe se mogu videti pored ruža koje su obgrlile 21 metar visok čempres, a sofisticirani izgled upotpunjuju i specijalni aranžmani biljaka iz celog sveta.

 

U sklopu bašte nalaze se i ruševne rimskog mosta, stara carinarnica i bazeni sa pastrmkama i florom. Inspirisan igrom svetlosti i vode na zidovima carinarnice, italijanski pisac Ðorđo Basani napisao je baš na ovom mestu i roman "Vrt Finci-Kontijevih".

 

"Basani se pred smrt vratio ovde, poslednji put. Bio je veoma bolestan i uz težak uzdah mi je rekao: Sad mogu da umrem", kaže šef Fondacije Rofredo Kaetani Lauro Marčeti za AFP.  

 

"Noću, na tzv. slavujevom mestu, i danas slušamo neponovljivi koncert ptičijih pesama i vode", dodaje Marčeti.

Stoga ne čudi što od aprila do novembra “Ninfu” poseti oko 55.000 posetilaca iako se vrt ne reklamira, već se do njega dolazi isključivo "usmenom" preporukom.

 

Pogledajte video i bar na kratko osetite neponovljivu lepotu najromatičnije baste na svetu. 

 

 • POVEZANI ČLANCI

 • photo

  5 kreativnih ideja za uređenje malog dvorišta

  Uz originalne ideje i efektne baštenske elemente, čak i najmanji komad zelene površine može postati oaza za uživanje kojoj će se svi diviti. 

  Saznaj više

   

  photo, video

  Lebdeće saksije

  Švedska kompanija FLYTE će vas uveriti da saksije mogu biti najinteresantniji dekorativni element u vašem domu. Neobične saksije LYFE omogućuju da vaše omiljene biljke rastu u sred vazduha.

  Saznaj više

   

  photo

  Živopisna hobitska kuća

  Neumorni vlasnici gradili su magičan hobitski dom od materijala koji su pronalazili u okolini i ukrasili ga sopstvenim naporima, a kao rezultat je nastala prelepa prirodna kuća koja se savršeno utopila u svoje okruženje.

  Saznaj više

  photo

  Čudesan rastvor za sobne biljke

  Želite li da vaše sobne biljke cvetaju često i bogato? Poslušajte savete iskusnih cvećara. Ove korisne preporuke pomoći će vam da uzgojite pravu cvetnu baštu u svom domu.

  Saznaj više