PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Kružno naselje koje je opčinilo svet

  • Objavljeno:
  • 22.11.2019

Na obodu Kopenhagena nalazi se posve neobičan prizor, koji je u eri sve veće urbanizacije predstavlja pravi melem za oči. Brondby Haveby čine nizovi kuća organizovanih u savršene krugove i okruženih bujnim zelenilom koje pruža privatnost stanarima "grada-bašte".

 

Prizor koji deluje kao da je s druge planete zabeležio je fotograf Henry Do, a njegovi snimci ovog bajkovitog naselja, poznatog i kao Brondby Garden City, obišli su svet.

 

"Tokom posete Kopenhagenu u Danskoj naišao sam na nešto što izgleda kao vanzemaljska civilizacija. Na moje iznenađenje, ovo je samo mali deo onoga što se zove "vrtna kolonija", prostor za baštu koji danski građani mogu da iznajme kako bi gajili biljke. Ako živite u gradu jasno je da je prostor izuzetno ograničen, tako da je ovo savršen način da imate svoju baštu i vratite se prirodi", kaže Do.

 

 

Naselje se sastoji se od 26 kružnih bašta izgrađenih još ’60-ih godina, a svaku od njih čini oko 16 privatnih placeva u obliku trougla. Ukupno 284 kuće pružaju mirno mesto za beg od gradske buke i zagađenja.

 

"Dok se vozite kolima, Brondby izgleda poput svakog drugog naselja na planeti. Tek kada sam uzeo dron i podigao ga u vazduh, moja perspektiva se promenila. Pogled na ovo mesto iz vazduha bio je zadivljujuć", otkriva fotograf.

 

 

Ideja o "vrtnom gradu" odobrena je 1964. godine kada je opština Brondby odlučila da dodeli prostor zainteresiranim građanima koji žele da iskuse život u prirodi.

 

Tada je pejzažni arhitekta Erik Mygind došao je na ideju da kreira netipičnu formu naselja inspirisan izgledom skandinavskih sela iz 18. veka, a sve u cilju boljeg povezivanja i interakcije između stanara.

 

 

Vlasnicima je dozvoljeno da u kružnom raju žive šest meseci godišnje, od aprila do oktobra, kako bi se brinuli o svojim baštama. Centralni deo kružne bašte služi kao parking i mesto okupljanja žitelja ovog kružnog zelenog gradića gde se često organizuju i razne društvene aktivnosti.

 

Foto: Instagram @henry_do