PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

5 saveta koje ne smete zaboraviti: Kako se rashladiti bez klima uređaja

  • Objavljeno:
  • 9.8.2022

Ako nemate klima uređaj u stanu, ili vam njegova upotreba ne prija, pravi je izazov kako izdržati letnje vrućine. Proverite da li ste primenili sve trikove koji pomažu kod visokih temperatura.

 

Ne tako davno, živeli smo bez klima uređaja. Možda su prosečne letnje temperature bile niže, ali su se i primenjivale neke, sad već zaboravljene, metode za rashlađivanje. Za slučaj da se nađete u situaciji da nemate klima uređaj, ili iz nekog razloga ne možete da ga koristite, donosimo vam 5 korisnih saveta za lakše podnošenje vrućine.

 

 

Prilagodite svoj dnevni ritam

 

Nije slučajno izmišljena siesta i dvokratno radno vreme u zemljama sa toplom klimom. Dnevni raspored i rutina mogu vam puno pomoći u lakšem podnošenju vrućine.

Provetravanje kuće obavljajte isključivo noću i rano ujutru, i nakon toga zatvorite i zamračite prozore. Kuvanje, ako mora, i isto tako, rano ujutru ili još bolje ako imate izdvojenu letnju kuhinju.

U toku najtoplijeg dela dana svedite aktivnosti na minimum i odmarajte.

 

Zamračite prostorije u toku dana i odmarajte se što više

 

 

Ventilator je vaš najbolji saveznik

 

Kada nema klima uređaja, ventilator je najbolji izbor. Podni, stoni, plafonski – prilagodite ga svojim potrebama i prostoru. Dobro je da bude što tiši, da vam ne bi smetao njegov danonoćni rad.

Jasno je da ventilator ne može da rashladi vazduh, samo da ga pomera, zato razmislite gde ćete da ga postavite, da bi prema vama usmeravao hladan, a ne topao vazduh.

Odličan je trik da ispred ventilatora postavite činiju sa ledom, ili raširite čaršav pokvašen hladnom vodom i tako simulirate ventilatore koji raspršuju hladnu vodu.

Ako ne zatvarate prozore, onda i na njih možete da okačite mokre čaršave ili peškire, pa će toplota manje da ulazi unutra.

 

Postavite ventilator tako da usmerava vazduh iz hladnijih delova prostorije u toplije

 


Pogledajte i ovo:

5 saveta kako zaštiti biljke od vrućine 

Top 5 osvežavajućih letnjih koktela 


 

 

Samo prirodni materijali

 

Kada dođe leto, izbacite sve debele tepihe, tople prekrivače i ćebad. Nameštaj za sedenje možete prekriti običnim pamučnim čaršavima. Posteljine birajte pamučne, lanene ili svilene. Isto važi i za odeću – tanko, komotno i od prirodnih materijala.

Idealno bi bilo da nabavite jastuke i dušeke od specijalnih materijala koji ne zadržavaju toplotu, namenjene za letnju sezonu.

Kada je vrućina baš nepodnošljiva, možete se ogrnuti mokrim čaršavom ili peškirom.

 

Za leto samo prirodni materijali

 

 

Smanjite zagrevanje u stanu

 

Povećani broj uređaja u stanu uzrokuje i povećano zagrevanje vazduha. Isključite sve što nije neophodno da radi, makar noću.

Ako još uvek imate klasične sijalice, obavezno ih zamenite LED rasvetom, i zbog zagrevanja, i zbog energetske efikasnosti

 

Postavite svuda LED sijalice 

 

 

Hidriranje

 

I, na kraju, ono najvažnije – voda. Pijte što više vode i neka ne bude previše hladna.

U zamrzivaču držite plastične flašice, ¾ napunjene vodom i zaleđene, koje možete koristiti na razne načine – možete ih staviti ispod jastuka ili ispred ventilatora, ili sa njima možete lagano rashlađivati pulsne tačke na telu – vrat, zglobove, slepoočnice.

 

Uvek budite dobro hidrirani

 

Ako imate kadu, pripremite sebi osvežavajuću kupku ili se bar češće tuširajte mlakom vodom.

 

Kupka za rashlađivanje i relaksaciju

 

Fotografije: Pexels

Tekst: Redakcija Kuća Stil