PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

5 saveta kako zaštiti biljke od vrućine

  • Objavljeno:
  • 20.7.2022

Letnje temperature i jako sunce mogu predstavljati opasnost za biljke u vašem dvorištu i ugroziti njihov dalji rast. Međutim, uz par trikova i saveta vaše cveće i biljke lakše će podneti vrućine, a dvorište ostati besprekorno uređeno tokom celog leta.

 

1. Boja saksija

 

Ako držite cveće u saksijama, vodite računa da one budu svetle boje. Deluje trivijalno, ali pomaže. Svetle saksije odbijaju sunčevu svetlost i apsorbuju manje toplote, dok se tamne brže zagrevaju i isušuju zemlju u saksijama.

 

 

2. Zalivanje

 

Redovno zalivanje je neophodno da bi biljke napredovale, ali zalivanje u pogrešno vreme može da škodi biljkama. Zato je najbolje zalivati ih u određeno vreme – rano ujutru kada je sunce slabo ili pak kasno uveče kada nema opasnosti da ih sunčevi zraci sprže.

 

 

3. Đubrivo sa kalijumom

 

Kalijum je jedan od najvažnijih makroelemenata u ishrani biljaka jer, između ostalog, utiče na usvajanje vode iz zemljišta i zadržavanje vode u tkivu biljaka. Kako se kalijum u zemlji nalazi u veoma malom procentu, u saksije je poželjno dodati kalijumovo đubrivo.

 

 

 


Pogledajte još korisnih saveta za negu biljaka:

5 načina da zalivate biljke dok ste na putovanju

4 najbolje besplatne aplikacije koje će vam pomoći u gajenju biljaka


 

4. Borova kora

 

Postavite komadiće borove kore u saksije: kora četinara zadržava vodu pa će se zemlja sporije sušiti, a biljke će duže imati pristup vodi.

 

 

5. Obezbedite biljkama hlad

 

Ako niste prilikom planiranja bašte vodili računa o kretanju Sunca i izoženosti biljaka njegovim zracima, hlad za osetljive biljke možete napraviti naknadno. Upotrebite mreže za zasenu ili postavite neku drugu laganu tkaninu koja će ublažiti sunčeve zrake i sprečiti sušenje biljaka.

 

 

Tekst: Redakcija Kuće Stil