PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

5 načina da zalivate biljke dok ste na putovanju

  • Objavljeno:
  • 13.8.2019

Kada planiramo putovanje jedna od glavnih briga je šta će biti sa stvarima koje ostavljamo u domu, a naročito biljkama kojima je potrebna stalna nega. Napretkom tehnologije postala su nam dostupna razna rešenja poput pametnih polica koje same neguju biljke, ali ako ste od onih koji ne vole da ulažu mnogo novca u tehniku, predlažemo jednostavna i jeftina rešenja koja će pomoći da biljke prežive vaše odsustvo.

 

1. Podloga od kamenja

 

Nađite stari poslužavnik i poređajte sloj kamenja u njega. Sipajte vodu da skoro prekrije kamenčiće i poređajte saksije sa izbušenim dnom na poslužavnik.

 

Foto: Secrets of a Seed Scatterer

 

2. Flaše

 

Upotrebite staklene ili plastične flaše kao rezervoare vode iz kojih će biljke dobijati vodu. Ako koristite staklenu flašu od vina, dobro je isperite i napunite vodom. Stojeći pored saksije, brzo okrenite flašu i zakopajte je bar deset centimetara u zemlju, pored biljke.

 

Sličan sistem zalivanja je i pomoću plastičnih flaša. Najpre uzmite plastični čep i probušite ga na dva, tri mesta. Flašu napunite vodom i zavrnite čep, i na kraju je zakopajte pored biljke, s grlom nadole.

 

            

            Foto: Homehacks

 

3. Mokar peškir

 

Postavite peškir u kadu ili u sudoperu i natopite ga vodom. Zatim poređajte saksije. Biljke će lagano crpeti vodu iz peškira kroz rupice na dnu saksija.

 

 

4. Stare novine

 

Ako nemate starih peškira i ne želite da žrtvujete novi, sudoperu ili poslužavnik možete obložiti natopljenim novinama.

 

 

5. Kanap ili krpa

 

Jedan od načina da se biljke "same" zalivaju je pomoću pamučnih traka. Napunite posudu vodom i postavite je blizu saksije, tako da bude malo izdignuta u odnosu na nju. U sud stavite jedan kraj kanapa ili stare krpe (koje ste prethodno isekli na trake i uvili), a drugi zakopajte u saksiju. Pamuk će lako upiti vodu i sprovoditi je do vaših biljaka.

 

 

Saksiju možete postaviti i tik iznad posude s vodom, a tračice zakopati kroz rupice u njeno dno.

 

Foto: Ecoimagen