PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

30 stvari za koje do sada niste imali vremena: Organizujte porodične fotografije

  • Objavljeno:
  • 2.4.2020

Svakog dana objavljujemo novu ideju kako da kvalitetno i kreativno ispunite život u kućnoj izolaciji. Sada je idealan trenutak da više slobodnog vremena iskoristite na stvari koje ste dugo odlagali, a koje će vam sigurno pružiti zadovoljstvo, doneti više smeha, rasteretiti misli i pružiti priliku da podelite lepe trenutke sa vašim ukućanima zahvaljujući kojima ćete se još više zbližiti. Zato je sada pravo vreme da skinete prašinu sa starih fotografija, prisetite se dragih uspomena i pružite dragocenim slikama zaštitu kakvu zaslužuju!​

 

Ako ste poput većine, onda sigurno i vi imate gomilu starih porodičnih fotografija koja leži zaboravljena u kutiji u mračnom uglu ormara ili pak razbacana stoji u fioci koju godinama niste otvorili. Koliko ste puta sebi rekli da ćete ih konačno pregledati i organizovati, ali nikako, ili se čak upustili u taj poduhvat pa vas je manjak slobodnog vremena omeo u tome?

 

U okviru serijala tekstova "30 stvari za koje do sada niste imali vremena" svakoga dana objavljujemo po jednu ideju kako da kvalitetno ispunite život u kućnoj izolaciji. Ako tragate za novim idejama, obavezno pročitajte i tekst:

30 stvari za koje do sada niste imali vremena: Spa veče

 

 

Sada ja pravo vreme da zasučete rukave, jer ovaj (zapravo ne toliko težak) zadatak doneće vam satisfakciju na toliko načina, da ćete nam sigurno zahvaliti na ideji. Pored toga što ćete osloboditi poneku fioku i dobiti više slobodnog prostora, osećaj da ste uneli malo reda u dom doprineće smanjenju stresa – a to nam je svima sada potrebno.

 


ZAJEDNO SMO

 

Pozivamo vas da nam pošaljete kratke VIDEO zapise i FOTOGRAFIJE koji pokazuju kako se vi borite protiv virusa korona, vaše dogodovštine i zanimljive momente iz svakodnevnog života u kući ili jednostavno kreativne ideje i predloge protiv korone.


 

A ako pozovete i članove porodice, što vam toplo preporučujemo, garantovano ćete u čitav proces uneti i više emocija i smeha. Pogledajte zajedno stare fotografije i podelite sa vašim najbližima sećanja na drage ljude i mesta, dogodovštine iz mladosti, priče sa putovanja. Podsetite vašu decu na pretke, ko su bili, kako su živeli. Ne sumnjamo da će moda iz prošlih vremena, kao i natapirane frizure izmamiti osmehe kod vaših najmlađih, ni da će pogled na prve fotografije vaše dece kod vas probuditi osećaj zahvalnosti, ponosa i ljubavi.

 

 

Stare papirne fotografije propadaju tokom vremena ako se ne čuvaju na pravi način, boje blede, papir se cepa i gužva ako stoje nabacane. Zato je neophodno sve te dragocene uspomene što bolje sačuvati.

 

Organizujte fotografije

 

Oslobodite veći sto ili pod i postavite čisto platno na površinu na kojoj ćete sortirati slike. Idealno bi bilo da koristite pamučne rukavice jer bez obzira na to što ste oprali ruke, koža sadrži prirodna ulja koja se mogu preneti na papir.

 

Izvadite slike i počnite da ih grupišete po nekom od sledećih sistema:

 

Tematski – grupišite fotografije sa određenog događaja, putovanja, slavlja, rođendana…

Napravite album posvećen jednoj osobi, partneru, deci ili vama kao paru

Izdvojte slike iz jedne godine ili decenije

Podelite slike po porodicama – razdvojte fotografije rodbine sa očeve i majčine strane

Izdvojte najstarije, crno-bele fotografije predaka

 

Koji god sistem da primenite, fotografije u albume ređajte hronološki.

 

 

Zaštitite fotografije

 

Sortirane fotografije možete poređati u kupovne albume ili kutije za arhiviranje koje ne sadrže kiseline koje mogu oštetiti fotografije.

 

A ako želite da ostavite lični pečat, albume možete napraviti i sami. Pravila ne postoje, korice ukrasite u stilu koji vam se dopada ili u zavisnosti od teme po kojoj ste razvrstali slike, a u unutrašnjosti albuma možete sačuvati i druge uspomene poput ulaznica u muzej ili bioskop, računa iz restorana, avionskih karti, razglednica i drugih sitnica koje vas podsećaju na određen događaj, putovanje ili period života.

 

 

Gde da odložite fotografije

 

Evo nekoliko saveta gde bi trebalo, a gde ne da odložite albume i kutije sa slikama:

 

► Fotografije stavite na police, u vitrine, u ormar, u krevet. Ta mesta su deo životnog prostora u kojem se kontroliše klima.

► Temperatura od 23 stepena Celzijusa i niska vlažnost vazduha su idealni uslovi za čuvanje fotografija.

► Izbegavajte prostorije kao što su podrum, tavan, garaža i slična mesta gde ima vlage ili temperatura znatno varira u zavisnosti od doba godine.

► Nemojte držati fotografije u blizini grejnih tela ili ispod klima uređaja.

► Izbegavajte da držite albume na podu, npr. ispod kreveta.

 

 

Kako da izložite fotografije

 

Najdraže fotografije izložite na vidno mesto gde će vam svaki dan izmamiti osmeh. Dajemo vam nekoliko kreativnih predloga kako da izložite slike vaših najmilijih u galeriji ispod, a na sledećem linku možete otkriti i kako da okačite porodične fotografije na zid poput profesionalca.