PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Ćebe koje greje uz pomoć solarne energije

  • Objavljeno:
  • 23.7.2022

Mlada naučnica osmislila je solarno ćebe, koje za zagrevanje koristi izvor obnovljive energije i zelenu tehnologiju. Ovaj inovativni proizvod je koristan, jednostavan za upotrebu i pristupačan svima.

 

Istražujući izvore obnovljive energije, Mireille Steinhage, koja je završila masters studije o materijalima budućnosti na Central Saint Martins univerzitetu u Londonu, konstruisala je ovaj, naizgled jednostavan, a revolucionaran proizvod. Solarno ćebe otvara potpuno novu perspektivu za korištenje solarne energije u svakodnevnom životu.

 

Ovaj solarni pokrivač dolazi sa solarnim panelom koji je dizajniran da se postavi na prozor za punjenje prenosive baterije. Kada se baterija napuni, može se koristiti za ćebe, ali i za druge proizvode kako bi ih napajala.

 

Solarni panel se postavlja na prozor da bi punio bateriju

 

Pokrivač je napravljen od poliesterskog materijala i obrubljen predivom koje provodi toplotu. Provodnik je prekriven poliesterskom trakom, da bi se izbegla mogućnost dodira. Moguće ga je obmotati oko tela ili postaviti kao podlogu.

Steinhage je rekla da je odabrala materijale zbog njihove funkcionalnosti, isplativosti i izdržljivosti, kao i lake reciklaže.

 

Pristupačni materijali pogodni za reciklažu

 


Pogledajte i:

Rotirajući kamper koji se transformiše u mali stan

Pametni stočić koji pušta muziku i puni vaš telefon


 

Solarno ćebe se razlikuje od standardnog električnog pokrivača jer koristi  zelenu tehnologiju - solarnu energiju   za zagrevanje, što ga čini pristupačnijim i održivijim, jer je ulaganje jednokratno.

 

Cena je nešto na čemu je bio poseban fokus, jer je ideja da proizvod bude dostupan onima kojima je najpotrebniji, tako da dizajnerka pokušava da održi prodajnu cenu ispod 10£

 

Za sada postoje tri prototipa, svaki sa niskim naponom između 5 i 12 volti. Pokrivač od 12V se zagreva na oko 30 stepeni Celzijusa i radi dva sata sa  punom baterijom. Prateći solarni panel radi u većini vremenskih uslova.

 

Izvor: Dezeen