PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Rotirajući kamper koji se transformiše u mali stan

  • Objavljeno:
  • 14.9.2017

Na sajmu karavana u Dizeldorfu (Düsseldorf Caravan Salon), jedan kamper privukao je posebnu pažnju: opremljen high-tech uređajima i mehanizmima, "sCarabane" ima sposobnost da utrostruči svoju površinu i samostalno funkcioniše "van mreže" prikupljajući energiju sunca i vetra. Uz sve to, kamper se čak i rotira 360 stepeni, prateći kretanje sunca.

 

Ono što na putu izgleda kao obična prikolica dužine 7,8 metara, na kampu se pomoću dvostrukog mehanizma transformiše u omanji stan površine 40 kvadratnih metara.

 

 

Sa jedne strane kampera otvara se velika terasa, dok se čak dve spavaće sobe dodaju centralnom dnevnom boravku na drugoj strani.

 

 

Glavna spavaća soba je površine 7,5 kvadrata, a 5,5 kvadrata izdvojeno je za manju u koju staju dva kreveta. Opremljena kuhinja širi se ka terasi, dok se trpezarija može transformisati u dodatan prostor za spavanje. Potrebna je samo jedna osoba i 30 minuta da "sCarabane" bude ponovo spakovan i spreman za put.

 

 

Osim impresivnog sistema koji transformiše prostor kampera, "sCarabane" se može pohvaliti tehnologijama koje podržavaju njegov ekološki karakter. To se na prvom mestu odnosi na masivan rotirajući električni sistem koji okreće karavan kako bi se optimizovala izloženost sunčevim zracima.

 

 

Na krovu nalazi se veliko zakrivljeno ogledalo koje prati sunce i rotira kamper 360 stepeni po kružnoj šini na kojoj je postavljen. Prikupljenom energijom zagreva se voda koja se dalje koristi za tuširanje i snabdevanje slavina i mašina za pranje veša i suđa.

 

 

Osim iz solarne energije, "sCarabane" generiše električnu energiju iz vetra. Kamper je opremljen i vetroturbinom koja može da proizvede 500 vati čiste energije. Kada nije u upotrebi, turbina se uvlači u krov.

 

 

Kamper koristi i sve prednosti prirodnog osvetljenja i toplotu sunca. Na zadnjem kraju kampera postavljen je kupolasti prozor sa reflektivnim štitnikom koji se može podešavati. Slično tome, veliki prozori u obliku cveta na plafonima spavaćih soba ručno se mogu podešavati da propuste željenu količinu svetlosti.

 

 

Putem naprednog nadzornog sistema moguće je upravljati raznim uređajima koji su integrisani u kamper. Sve to je omogućeno jednostavnim dodirom ekrana uređaja postavljenog u kuhinji.

 

 

U protekle četiri godine, na razvitku koncepta kampera radila je kompanija "Fillon Technologies", dok je dalji razvitak preuzala kompanija "Green Cat Technologies".

 

Namera kompanije je da ovaj ambiciozan projekat pređe u fazu proizvodnje, ali i da primeni tehnologije koje su integrisane u "sCarabane" i na drugim proizvodima.

 

 

Foto: sCarabane