PRIJAVA ZA NEWSLETTER:
Portal kucastil.rs vodi računa o privatnosti svojih posetilaca i njihovom korisničkom iskustvu. Portal koristi kolačiće da bi obezbedio što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Više detalja možete pročitati ovde. Nastavkom pregleda stranica portala potvrđujete saglasnost sa korišćenjem kolačića. Razumem

 

Romantični biskvit sa sezonskim voćem

  • Objavljeno:
  • 2.4.2014

"Biskvit torta" sa bobičastim voćem je jednostavni kolač koji se naziva i „Viktorijanski biskvit”, a priprema se brzo i lako. Idealan je za proleće i leto, jer ga možete zasladiti sezonskim voćem po želji.

 

Pogodna je za različite vrste prilika - može biti lagana domaća letnja poslastica, a savršena dekoracija ove torte čini je romantičnim i elegantnim posluženjem za svečane događaje. Ovaj australijski recept preuzet je iz knjige "The Blue Ribbon Cookbook" autorke Liz Hartful (Liz Hartfull).

 

Sastojci za 8-10 ljudi:

 

3 velika jajeta

1/2 šoljice šećera (kristal šećera, prah šećera ili žutog šećera)

3/4 kukuruznog brašna

1.5 kašičica praška za pecivo

1 puna kašika brašna

500 ml slatke pavlake

1/2 šoljice šećera u prahu

1 kutijica jagoda

1/2 kutije borovnica

120 g višanja (šaka)

Korijander cveće ili drugo slično cveće za ukrašavanje

 

Način pripreme:

 

1. Zagrejte rernu na 190 stepeni Celzijusa.

 

2. Podmažite dva okrugla pleha prečnika 20 cm margarinom.

 

3. Mutite jaja i šećer 10 minuta.

 

4. Pomešajte i prosejte kukuruzno brašno, prašak za pecivo i brašno tri puta, kako bi testo dobro naraslo i kako se ne bi napravile grudvice.

 

5. Lopaticama miksera lagano sjedinite brašno sa umućenim jajima, tako da testo bude vazdušasto.

 

6. Pecite kolač 18-20 minuta, tako da bude mekan, a strane da se odvajaju od pleha.

 

7. Dva biskvita koje ste ispekli ostavite da se ohlade, a zatim sklonite kolač iz pleha i stavite na krpu na radnu površinu. Poklopite ih plehom i pustite da se potpuno ohlade.

 

8. Umutite slatku pavlaku sa šećerom po želji, do željene čvrstine.

 

9. Stavite jedan biskvit na tanjir za serviranje ili na postolje sa stopom. Koristeći špatulu rasporedite polovinu krema na tortu i poravnajte. Preklopite drugim biskvitom i premažite drugom polovinom krema.

 

10. Dekorišite bobičavim sezonskim voćem po izboru. Posebno dekorativno izgleda kombinacija jagoda, višanja i borovnica. Najpre poređajte krupnije voće, pa zatim sitnije. Na kraju ukrasite sitnim cvećem.

  1.  
  2. Po želji, preko biskvita možete premazati sloj džema od iste vrste voća kojom dekorišete kolač. Ukoliko koristite pleh nešto manjeg prečnika od 20 cm (18 cm, na primer), bisvit će biti deblji, a torta malo viša, rustična i impresivna.

 

 

Foto: hungryaustralian.com