PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Jagnjetina sa rižotom i parmezanom

  • Objavljeno:
  • 1.10.2014

Otkrivamo vam recept za pripremu sočne jagnjetine sa rižotom i parmezanom. Predlažemo vam i nekoliko trikova za serviranje, a to sve koristeći zdrave sastojke – divlje pečurke, spanać i peršun. Recept za glavno jelo delo je kuvara Kris Horidža (Chris Horridge), lako se pravi a za pripremu je potrebno sat vremena, plus sat vremena koje je potebno da meso odstoji.

 

Ova izuzetan recept sa jagnjećim butom, kuvara Chris Horridge kombinuje kremasti rižoto sa parmezanom i sočnu jagnjetinu za fantastičnu večeru. Ovo jelo od jagnjetine obogaćeno je ukusom divljih pečuraka, spanaća i pečenog mladog luka.

 

Potrebni sastojci za 4 osobe:

 

Za pripremu jagnjećeg buta:

 

2 jagnjeća buta

1 kašika maslinovog ulja

10 g maslaca

2 čena belog luka, oljuštena i iseckana

1 grančica ruzmarina, izdvojenih listova i sitno seckanih

 

Za pripremu rižota sa parmezanom:

 

20 g maslaca

20 g mladog crnog luka, sitno seckanog

100 g pirinča za rižoto

375 ml vode

100 g rendanog parmezana

1 kašika ulja od tartufa

So

Crni biber

 

Za pripremu spanaća:

 

400 g spanaća

10 g maslaca

 

Za pripremu pečenog luka:

 

4 oljuštena mlada crna luka

maslinovo ulje

So

 

Za pripremu pečuraka:

 

50 g divljih pečuraka

20 g maslaca

 

Za serviranje:

 

1 šaka peršuna

10 crnih maslina

 

Način pripreme:

 

1. Izvadite meso iz frižidera i ostavite ga na sobnoj temperaturi jedan sat. Za to vreme rastopite maslac na srednjoj toploti i propržite luk 2 minuta, tako da ne potamni. Dodajte pirinač preko luka i kuvajte još 2 minuta.

 

2. Prelijte preko polovine vodom i ostavite da se krčka. Začinite solju i biberom. Smanjite temperaturu i kuvajte polako 14 minuta, dodajući vodu postepeno i pritom začinite po želji.

 

3. Skinite sa vatre, dodajte parmezan i ulje od tartufa. Blago promešajte plastičnom špatulom. Sipajte u posudu i ostavite pokriveno sve dok ne bude vreme za služenje.

 

4. Zagrejati rernu na 180° C. Umešajte 4 crna luka u malo maslinovog ulja i soli, a zatim pecite u rerni 45 minuta dok ne omekšaju. Izvadite ih iz rerne i ostaviti da se ohlade pre nego što ih isečete na pola.

 

5. Zagrejte rernu na 180° C i tako je pripremite za pečenje jagnjetine. U vatrostalnoj posudi pecite jagnjetinu na visokoj temperaturi sa jednom kašikom ulja, dok ravnomerno ne dobije boju.

 

6. Dodajte komad putera i nastaviti da kuvate dok se lepo ne karamelizuje, što bi trebalo da bude otprilike za 3-4 minuta.

 

7. Začinite. Pecite u pećnici 5 minuta. Dodajte beli luk i ruzmarin preko jagnjetine. Ostavite na tanjiru u soku u kom se peklo meso.

 

8. Stavite spanać na maslac. Osušite dobro,  ocedite višak vode.

 

9. Zagrejte rižoto u tiganju, dodajući malo vode ako je potrebno, a zatim lagano kuvajte dok ne postane toplo i dok ne postane konzistentno kao pirinčani puding.

 

10. U malom tiganju, rastopite maslac na srednjoj do visokoj toploti. Kada počne da peni, dodajte pečurke i propržite dok ne porumene, a zatim pomerite sa toplote. Isecite masline na listiće i postavite ih na tiganj da se proprže.

 

11. Stavite rižoto na tanjir i postavite liniju spanaća na vrh. Isecite jagnjetinu na kriške i začinite svako parče, a zatim stavite preko spanaća. Pospite pečurke i masline, a zatim okolo lagano pospite sok u kome se kuvalo meso. Pospite seckanim peršunom i poslužite. Prijatno!

 

Foto: greatbritishchefs.com