Kremasta piletina sa divljim pečurkama i estragonom

  • Objavljeno:
  • 9.12.2016

Kombinacija piletine i toplog kremastog sosa čini ovo jelo savršenim za hladne zimske mesece. Prijatno!

 

Sastojci za 6 osoba:

 

Maslinovo ulje (za prženje)

6 komada pilećih filea sa kožom

40 g maslaca + komadić maslaca

3 glavice crnog luka, iseckane

3 čena belog luka, iseckana

500 ml pilećeg bujona

200 ml suvog belog vina

150 ml pavlake za kuvanje

250 g većih divljih pečurki, presečenih napola

Nekoliko listića svežeg estragona

1 kašičica senfa

Sok od limuna

 

Način pripreme:

 

1. Zagrejte rernu na 200 stepeni. Zagrejte malo ulja u tiganju sa debljim dnom i pržite piletinu sa kožicom nadole na visokoj temeperaturi 3 do 5 minuta dok ne dobije zlatnu boju. Sacuvajte tiganj.

 

2. Poređajte piletinu u posudu za pečenje sa kožicom nagore i pecite 20 do 25 minuta da bude u potpunosti pečena.

 

3. Stavite maslac u tiganj u kojem je pržena piletina i zagrejte na niskoj temperaturi.  Dodajte crni i beli luk i dinstajte približno 7 minuta. Dodajte pileći bujon i belo vino. Kuvajte 15 do 20 minuta dok alkohol ne ispari. Sipajte pavlaku i kuvajte još nekoliko minuta.

 

4. Stavite malo preostalog maslaca i ulja u poseban tiganj i dinstajte pečurke desetak minuta na višoj temperaturi uz povremeno mešanje.

 

5. Stavite pečurke, estragon, senf i malo soka od limuna u sos. Probajte i začinite po ukusu.

 

6. Poslužite piletinu i sos zajedno u većoj posudi ili servirajte na svakom tanjiru komad piletine sa sosom preko.

 

                 

 

Foto: deliciousmagazine.co.uk

  • POVEZANI ČLANCI

  • video uputstvo

    Ledena irska kafa

    Uživajte u lepom vremenu uz omiljeno piće mnogih, pripremljeno na malo drugačiji način – smrznuto i sa viskijem. Predstavljamo jednostavan recept za osvežavajuću irsku kafu.

    Saznaj više

    photo

    15 tajni kuvanja koje morate znati

    Otkrivamo vam kako da se rešite neprijatnog mirisa belog luka s prstiju, koliko tačno kuvati testeninu, kako napraviti baršunasti pire krompir, ali i mnoge druge tajne koje će vam olakšati kuvanje.

    Saznaj više

    photo

    Doručak protiv mamurluka

    Predlažemo jednostavan recept za savršen početak nove godine. Ova ukusna obrok salata priprema se za samo 25 minuta i zagarantovan je lek protiv mamurluka.

    Saznaj više

    photo

    Rižoto u vinu sa pečurkama i bundevom

    Pogodno je za sva godišnja doba, a posebno je lepo zagrejati hladan jesenji ili zimski dan tanjirom toplog i hranljivog pirinča kuvanog u vinu uz dodatke koji asociraju na ovo doba godine.

    Saznaj više