PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Kremasta piletina sa divljim pečurkama i estragonom

  • Objavljeno:
  • 9.12.2016

Kombinacija piletine i toplog kremastog sosa čini ovo jelo savršenim za hladne zimske mesece. Prijatno!

 

Sastojci za 6 osoba:

 

Maslinovo ulje (za prženje)

6 komada pilećih filea sa kožom

40 g maslaca + komadić maslaca

3 glavice crnog luka, iseckane

3 čena belog luka, iseckana

500 ml pilećeg bujona

200 ml suvog belog vina

150 ml pavlake za kuvanje

250 g većih divljih pečurki, presečenih napola

Nekoliko listića svežeg estragona

1 kašičica senfa

Sok od limuna

 

Način pripreme:

 

1. Zagrejte rernu na 200 stepeni. Zagrejte malo ulja u tiganju sa debljim dnom i pržite piletinu sa kožicom nadole na visokoj temeperaturi 3 do 5 minuta dok ne dobije zlatnu boju. Sacuvajte tiganj.

 

2. Poređajte piletinu u posudu za pečenje sa kožicom nagore i pecite 20 do 25 minuta da bude u potpunosti pečena.

 

3. Stavite maslac u tiganj u kojem je pržena piletina i zagrejte na niskoj temperaturi.  Dodajte crni i beli luk i dinstajte približno 7 minuta. Dodajte pileći bujon i belo vino. Kuvajte 15 do 20 minuta dok alkohol ne ispari. Sipajte pavlaku i kuvajte još nekoliko minuta.

 

4. Stavite malo preostalog maslaca i ulja u poseban tiganj i dinstajte pečurke desetak minuta na višoj temperaturi uz povremeno mešanje.

 

5. Stavite pečurke, estragon, senf i malo soka od limuna u sos. Probajte i začinite po ukusu.

 

6. Poslužite piletinu i sos zajedno u većoj posudi ili servirajte na svakom tanjiru komad piletine sa sosom preko.

 

                 

 

Foto: deliciousmagazine.co.uk