PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

TOP 10 misterioznih mostova

  • Objavljeno:
  • 5.9.2022

Predstavljamo vam most koji je Džejms Kameron naveo kao jednu od inspiracija za stvaranje fiktivnog sveta iz filma "Avatar", i još 9 sledećih, koji su s razlogom predmet neobičnih verovanja, legendi i obožavanja. Ovi mostovi uspevali su da prežive i po više vekova, generacije su ih pamtile i divile se njihovom čudesnom izgledu i pričama koje stoje iza njih.

 

Stari mostovi prekriveni mahovinom savršeno se uklapaju u ruralne i netaknute predele. Ti misteriozni, lučni mostovi oduvek su bili način da se čovek umeša i izmeni prirodu koja bi inače bila potpuno divlja.

 

Posebnu pažnju oduvek su privlačili stari lučni mostovi čiji oblik ne održava ništa drugo do potrebu da se obezbedi stabilnost, jer kameni blokovi koji čine most ne bi mogli ostati na svom mestu da nije blokova iznad njih koji ih pritiskaju. Iako su vrlo efikasni i čvrsti, sam proces gradnje je vrlo komplikovan. To je obično podrazumevalo gradnju drvenog okvira ispod mosta na koji bi luk mogao da se osloni dok most ne bude potpuno završen.

 

Stoga su ovi mostovi uspevali da prežive i po više vekova, generacije su ih pamtile i divile se njihovom čudesnom izgledu, a ovih 20 s razlogom su bili predmet neobičnih verovanja, legendi i obožavanja.

 

 

1. Rakotzbrücke (Đavolji most), Nemačka

 

Most "Rakotz" nalazi se u parku Rhododendron u oblasti Gablenc u Saksoniji i sagrađen je 1860. godine na zahtev lokalnog viteza. Kao i mnogi ovakvi mostovi u Evropi, nosi naziv "Đavolji", a jedno od objašnjenja je da su takvi mostovi toliko opasni, ali i čudesni da ih je sigurno napravio đavo. Zahvaljujući pažljivoj konstrukciji, most i njegov odraz u vodi čine savršen krug bez obzira na ugao  posmatranja i zato je jedan od omiljenih predmeta fotografisanja profesionalnih fotografa.

 

 

 

2. Huangshan, Anhui, Kina

 

"Most besmrtnika" je najviši most na svetu i nalazi se na planini Huangshan koja pod zaštitom Uneska. Ovaj predeo bio je inspiracija mnogih pesnika, pa je preko 20.000 pesama napisano o Huangshanu. Čak je i Džejms Kameron naveo Huangshan kao jednu od inspiracija za stvaranje fiktivnog sveta iz filma "Avatar".  Sa 140 atrakcija, Huangshan je jedna od glavnih turističkih destinacija u Kini. Na ovoj planini nalazi se i "Heavenly Gate" - pešačka staza od koje će vam se zavrteti u glavi.

 

 

 

 

3. Låtefossen Waterfall, Norveška

 

Most i 165 metara visok vodopad "Låtefossen" nalaze se u opštini Odda u Norveškoj i predstavljaju poznatu turističku atrakciju u toj oblasti. Most se sastoji iz šest lukova i smatra seda je završen 1859. godine. Deo je magistralnog puta 13 i pruža spektakularan pogled i doživljaj vozačima.

 

 

 

4. Puente Nuevo (Novi most), Ronda, Malaga, Španija

 

"Puente Nuevo" je najmlađi od tri mosta koji spajaju dva dela grada Ronda u pokrajini Andaluzija. Tokom gradnje koja je trajala 42 godine, 50 radnika je izgubilo život. Most je završen 1793. godine. Iznad srednjeg luka nalazi se odaja koja tokom godina služila u razne svrhe, između ostalih kao zatvor i prostor za mučenje zarobljenika tokom građanskog rata od 1936 - 1939. godine.

 

 

 

5. Basteibrücke, Saksonija, Nemačka

 

Most "Bastei" nalazi se 194 metra iznad reke Elbe i glavna je atrakcija Nacionalnog parka u pokrajini Saksonija tokom poslednjih 200 godina. Godine 1824. izgrađen je drveni most kako bi za posetioce povezao nekoliko stena, a 1851. taj most zamenjen je kamenim koji se i danas nalazi na tom mestu.

 

 

 

6. Planina Pindos, Grčka

 

 

 

7. Gaztelugatxe, Španija

 

 

 

8. Đavolji most, Bugarska

 

"Đavolji most" je najstariji i najveći most ove vrste na Rodopima. Nalazi se na reci Ardi u blizini grada Ardino u Bugarskoj i deo je međunarodne planinarske staze "Sultanov put". Most su sazidale Osmanlije u periodu od 1515. do 1518. godine, dug je 56 m, širok 3,5 m, a njegov najviši luk je visok 11,5 m.  Proglašen je spomenikom kulture 24. februara 1984. Ovaj most nazvan je "Đavolji" zbog specifičnog odraza stena pod njim.

 

 

 


Srodne vesti

Najduži stakleni most na svetu

Most koji je postavio stvari naglavačke


 

 

9. Mostar, Bosna i Hercegovina

 

 

 

10. Ponte Gobbo, Italija

 

 

 

Tekst: redakcija Kuće stil

Foto: boredpanda.com / flickr.com / pinterest.com