PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Najduži stakleni most na svetu

  • Objavljeno:
  • 7.9.2020

"Transparentni koridor" koji se proteže više od pola kilometra nad klisurom u okrugu Lianžu u Kini, upisao se u Ginisovu knjigu rekorda kao novi najduži stakleni most na svetu.

 

Novi rekorder delo je kineskog instituta za arhitekturu i dizajn UAD pri Univerzitetu Žejiang, a njegova tačna dužina iznosi 526,14 metara.

 

 

Most je izgrađen inovativnim građevinskim metodama i dizajniran je tako da se skladno uklopi u izuzetno prirodno okruženje.

 

 

Most je popločan sa tri sloja 4,5 cm debelog kaljenog stakla, izuzetne prozirnosti, koje čini da struktura bude gotovo potpuno transparentna – do nivoa od 99,15%, kao i veoma otporna na oštećenja, grebanje i lom.

 

 

Ovu oblast, smeštenu na jugoistoku Kine, često tokom leta pogađaju tajfuni, stoga je dizajn mosta zahtevao i veliku fleksibilnost i otpornost na jake vetrove.

 

 

Projektni tim sprovodio je testove u simulatoru i dizajnirao kose potporne kablove kako bi povećao stabilnost mosta.

 

 

Prelazak preko staklenog mosta sigurno nije za one slabog srca, jer i sam pogled na litice i reku koja teče čak 201 metar niže, može vas odvratiti od tog podviga. Ipak, nova svetska atrakcija već je privukla veliki broj zavisnika od adrenalina i podstakla razvoj lokalnog turizma.

 

 

 

Da bi biste se vi usudili da prošetate providnim mostom?

 

 

Foto: lianzhou qingtian tourism development co.