PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Tajna vrata, skrivene sobe i optičke iluzije za povećanje prostora u renoviranom enterijeru kuće iz 17. veka

  • Objavljeno:
  • 1.3.2023

Iznenađujuće skrivene sobe koje obezbeđuju potpuni mir i optičke iluzije radi vizuelnog povećanja prostora, tajno su oružje arhitekata upotrebljeno pri renoviranju enterijera zapuštene kuće u Amsterdamu. Obnovljena i osvežena, Canal House sada pruža uzbudljiv doživljaj svakodnevnog života.

 

Smeštena uz živopisan kanal u Amsterdamu, ova kuća tradicionalne arhitekture prvobitno je izgrađena 1675. godine. Tokom vremena i zarad neadekvatnog održavanja, skoro da je sasvim urušena, što je dovelo do njenog potpunog renoviranja i prilagođavanja modernom vremenu.

 

Lokalni studio i29, u saradnji sa timom stručnjaka, radio je na renoviranju kuće pune dve godine. U tom procesu, ona je dobila izmenjeni prostorni koncept, otvorene su nove perspektive, unete osvežavajuće boje, a specifičan način isticanja, odnosno skrivanja detalja stvorio je atmosferu uzbudljivog poigravanja i neobičnog doživljaja svakodnevnice

 

 

Skrivene sobe i tajna vrata

 

U prizemlju kuće nalazi se kuhinja, koja u sredini ima dugački pult od hrastovog drveta. Jedna polovina pulta služi kao trpezarijski sto, dok je druga polovina kuhinjsko ostrvo sa šporetom, sudoperom i radnom površinom za pripremu jela.

 

 

Odmah iza pulta je sjajni, tamno zeleni volumen, koji, osim što vizuelno produbljuje prostoriju, na naizgled neočekivanom mestu, skriva gostinsku sobu. Ova soba ima sopstveno kupatilo i direktan pristup dvorištu, što daje potpun komfor i privatnost posetiocima koji u njoj borave.

 

 

Kuhinjski prostor je svetlih zidova, sa betonom kao završnom obradom. Na njega se nadovezuje stepenišni prostor, u sivo bojenom hrastovom drvetu, koji vodi prema malom podestu pretvorenom u udoban kutak za sedenja.

Smena ambijenata i skriveni prostori, omogućeni su izduženom osnovom, karakterističnom za stare holandske kuće.

 

 

Stepenice dalje vode do dnevnog boravka na prvom spratu. Paleta tonova je i dalje svetla, sa drvenim elementima i belom, amorfnom rasvetom. Među svega par komada nameštaja u dnevnoj sobi, nalazi se i jednostavna polica za knjige. 

 

 

Iznenađenje koje polica krije jeste da se njenim rotiranjem otvaraju tajna vrata, koja vode u skrivenu prostoriju, sobu u opuštajućim tamno plavim tonovima, predviđenu za neometan odmor i čitanje.

 

 


Pogledajte još:

Kameni lukovi stari 200 godina kao glavni motiv proširenja porodične kuće 

PRE I POSLE: Moderna nadogradnja na staroj kući 


 

Optička iluzija i trikovi sa bojama prilikom renoviranja enterijera

 

Kroz celu kuću, kontinuitet prostora naglašen je prepuštanjem obojenih površina i ponovnom upotrebom istih materijala. Boje u enterijeru su korištene hrabro, eksperimentišući i stvarajući mikroceline samo pomoću njihove promene. Tako je radnu sobu moguće doživeti na različite načine, gledajući iz različitih uglova, a sve zahvaljujući upotrebi boje.

 

 

Dok je većina prostora siva, deo plafona, poda i zidova je ofarban u žalfija zelenu boju, a na njih se nastavljaju radni sto i lampa u istoj boji.

 

 

Vizuelno povećanje prostora pomoću ogledala

 

Na drugom spratu nalazi se noćna zona, i za razliku od dosadašnje svedenosti i jednostavnosti, ovde je dizajn usmeren na udobnost, obezbeđujući luksuzno iskustvo nalik boravku u hotelu. Glavna spavaća soba, ispod originalne krovne konstrukcije, odvojena je od kupatila prolazom sa ogledalima radi vizuelnog povećanja prostora i atraktivnosti ambijenta.

 

 

Zidovi tuša su napravljeni sa dvosmernim ogledalima, koja daju direktan pogled na kanale i povečanje prostora.

Dizajnirano po uzoru na tradicionalno japansko kupatilo, odabrane su samostojeće kade i umivaonik od drveta.

 

 

 

Sve intervencije na ovoj šarmantnoj kući iz 17. veka pažljivo su osmišljene i urađene po meri. To je omogućilo potpuno uklapanje u postojeći ambijent, a istovremeno ju je podiglo na jedan novi nivo, prilagođen i spreman za buduće generacije.

 

PLAN

 

Projekat: i29

Fotografije: Ewout Huibers

Tekst: Jelena Tasovac Ranković, Kuća Stil