PRIJAVA ZA NEWSLETTER:
Portal kucastil.rs vodi računa o privatnosti svojih posetilaca i njihovom korisničkom iskustvu. Portal koristi kolačiće da bi obezbedio što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Više detalja možete pročitati ovde. Nastavkom pregleda stranica portala potvrđujete saglasnost sa korišćenjem kolačića. Razumem

 

PRE I POSLE: Moderna nadogradnja na staroj kući

  • Objavljeno:
  • 26.11.2019

Pogledajte kako su arhitekti biroa Atelier van Wengerden pronašli način da staru i mračnu kuću preobraze u svetao i moderan dom i povežu ga sa dvorištem preko betonske nadstrešnice koja je ujedno pružila kući dramatičan i efektan izgled.

 

Kuća je renovirana za mladi bračni par sa decom, koji je poželeo da zameni život u gradskoj sredini za mirnije, seosko okruženje. Porodica se iz Amsterdama preselila u Bentveld, selo u blizini Severnog mora, međutim, stara kuća iz 1932. godine bila je suviše mračna i nefunkcionalna za vlasnike koji su želeli otvorene prostorije, ispunjene prirodnom svetlošću.

 

            

Kuća pre renovacije

 

Velika kosina krova uslovila je da prostorije na gornjim spratovima budu veoma male, a slična situacija bila je u prizemlju. Zadnja fasada bila je u najvećoj meri zatvorena i nije pružala dovoljno dobru komunikaciju s baštom.

 

 

Stoga je u planu bilo da se dnevna soba otvori i proširi ka dvorištu kako bi se dobio dodatan životni prostor i bolja povezanost s dvorištem.

 

 

Najveći deo pregradnih zidova u prizemlju je uklonjen i na taj način su spojene trpezarija, kuhinja i dnevna soba u jednu prostoriju. Zatim je prostor produžen pomoću betonske ekstenzije koja se vizuelno stapa s krovom, pa se stiče utisak da se krov spušta do zemlje.

 

        

Klizna vrata postavljena su celom dužinom, čime je zagarantovano obilje svetlosti u dnevnoj sobi i širok pogled ka dvorištu. Tokom toplog dela godine, vrata se otvaraju kako bi dnevna zona proširila spolja.

 

             

 

"Veoma je važno pronaći balans kod ovakvih vrsta projekata – mora biti jasno šta je staro a šta novo, ali ne sme biti konflikta", kaže van Wengerden. "Postojeća kuća napravljena je od cigle, a nadogradnja od betona, što je takođe čvrst materijal. Ova dva materijala se slažu i vrlo je jasno da su stari i novi, ali u isto vreme, vrlo su slični."

 

 

Gledano iznutra, jasna granica između starog i novog dela se briše i nije uočljiva kao na eksterijeru.

 

            

 

Unutrašnjost dnevne zone deluje poput jedinstvene celine, prozračne i moderne, sa doslednim izborom materijala i svetlom paletom boja.

 

             

 

Kuća je podeljena na otvorenu dnevnu zonu u prizemlju i privatne prostorije, kao što su spavaće sobe i prostorija za rekreaciju, koje su smeštene na spratu.

 

             

 

Potkrovlje je preuređeno u glavnu spavaću sobu koja ima i privatno kupatilo, kao i sobu za garderobu.

 

 

 

Foto: Brandwijk & van Geel