PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Revolucionarna luksuzna jahta na solarni pogon sa potpisom Zaha Hadid Arhitekata

  • Objavljeno:
  • 6.7.2022

Ova revolucionarna jahta  osposobljena je da plovi potpuno na solarni pogon, a dok je vezana, njene  baterije mogu da snadbevaju strujom kuću na obali. Plovidba u potpunoj tišini i sasvim nove inovativne tehnologije pomeraju granice u svetu krstarenja. 

 

Saradnja dva vrhunska imena u svom domenu, kao sto su britanski studio Zaha Hadid Architects i prestižno italijansko brodogradilište luksuznih plovila Rossinavi, očekivano donosi revolucionarni proizvod, predstavljen na  Nedelji diizajna u Milanu 2022   - katamaran Oneiric, luksuznu, održivu jahtu, vođenu veštačkom inteligencijom.

 

Katamaran Oneiric osvojio je ljubitelje jahti svojom lepotom, performansama i održivom tehnologijom

 

Ovaj katamaran pomera granice u sferi jahtinga, jer istovremeno pruža izvaredan dizajn i udobnost korisnicima, a isto tako vodi računa o održivosti energije i čuvanju životne sredine okeana. Prekriven je solarnim panelima uklopljenim u dizajn, koji pune visokoefikasne baterije i omogućavaju da jednodnevne plovidbe budu potpuno na električni pogon, dok je na dužim plovidbama to visokih 70%, pri čemu je ušteda na emisiji CO2 i do 40 tona u odnosu na konvencionalna plovila. Baterije koje se pune na dnevnoj svetlosti iskoristive su i dok katamaran miruje, pa tako dok je on vezan, baterije mogu napajati strujom objekat na kopnu.

 

Moderan dizajn u koji su savršeno uklopljeni solarni paneli

 

Hidrodinamični futuristički dizajn enterijera i eksterijera jahte inspirisan je okeanom i kretanjem talasa

 

Arhitekti Zaha Hadid Studia studia ostali su verni svom prepoznatljivom dizajnu, eksterijer i enterijer inspirisani su fluidnošću i dinamikom talasa. Vijugave linije i reflektujuće površine eksterijera jahte nastavljaju se u unutrašnjosti, zamagljujući granice između broda i mora. Upotrebljeni materijali su većinski reciklirani i biorazgradivi.

 

Prostrani unutrašnji saloni za odmor i uživanje

 

Luksuzna jahta sa glavnim apartmanom u rangu  najboljih hotela, sadržajno je opremljena za višednevnu plovidbu 10 gostiju 

 

Na jahti dužine 44m nalazi se više unutrašnjih i spoljašnjih prostora opremljenih za dnevni boravak i obedovanje, kao i medijska soba sa modernim tehnologijama za zabavu.

 

Prostor za obedovanje na palubi fluidnog dizajna

 

Medijska soba opremljena modernim tehnologijama za zabavu

 

Kapacitet gostiju je 2 + 8, a smeštajne jedinice čine glavni apartman i još 4 gostinske kabine. Pored toga, za osoblje su obezbeđene dodatne 4 kabine.

 

Spavaća soba u master apartmanu ima panoramski pogled od 180 stepeni i krovne prozore koji omogućavaju prirodan ulazak dnevne svetlosti. Ovaj apartman direktno je povezan sa spoljnim dnevnim boravkom koji ima specijalno dizajnirane sisteme za zasenu.

 

Master apartman sa panoramskim pogledom

 

Rossinavijeve tehnološke inovacije i filozofija održivosti inspirirane su fitoplanktonom, malom morskom algom koja pretvara sunčevu svetlost u energiju i osigurava više od polovine godišnje proizvodnje kisieonika na Zemlji. Njihova Zero Noise tehnologija, uz električni pogon solarnih panela na Oneiric katamaranu, omogućava potpuni akustični komfor.

 


Pročitajte još:

Spektakularni stadion Al Vakra u Kataru

Jedina kuća Zahe Hadid izgrađena usred ruske šume


 

Neosporno je da će ovaj eco friendly katamaran biti pravo uživanje za one koji zaplove njim, a i da je odličan uzor za buduću nautičku industriju.

 

Tekst: Redakcija Kuće Stil

Foto: ©Zaha Hadid Architects

 

Press release courtesy of Zaha Hadid Architects

Images ©Zaha Hadid Architects

 

ONEIRIC - MAIN DATA

Length Overall: 44.00 m – 144′ 4″

Maximum Beam: 13.75 m – 45’ 1″

Maximum Draft: 2.0 m – 6’ 7’’

Gross Tonnage: < 500 GT

Guests: 2 + 8

Guest Cabins: 1 + 4

Crew Members: 1 + 6

Crew Cabins: 1 + 3

Hull & Superstructure Material: Aluminium

Exterior Design: Zaha Hadid Architects

Interior Design: Zaha Hadid Architects