PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Spektakularni stadion Al Vakra u Kataru

  • Objavljeno:
  • 22.5.2019

Stadion na kojem će se održavati utakmice četvrtfinalne faze Svetskog prvenstva u fudbalu 2022. godine otvoren je nedaleko od Dohe, prestonice Katara. To je jedan od osam stadiona koji će se koristiti tokom Mundijala, a za njegov dizajn zaslužna je arhitektonska kompanija Zaha Hadid Architects.

 


   Novi stadion u Kataru inspirisan arapskom kapom

 

Dizajn najnovijeg stadiona na kojem će se održati Svetsko prvenstvo u fudbalu 2022. godine je otkriven. Šesti, od ukupno osam stadiona koji se grade specijalno za prvenstvo, biće jedan od najmodernijih na svetu.


 

Projekat je predstavljen 2013, a naredne godine otpočela je izgradnja objekta vrednog oko 580 miliona evra, koji je opisivan kao "spektakularan stadion za avanturistički grad".

 

 

Stadion "Al Vakra" smešten je u istoimenom gradu 15 kilometara južno od Dohe, koji predstavlja oblast koja najduže neprekidno naseljena u Kataru.

 

 

Dizajn stadiona inspirisan je izgledom jedara na brodovima koje u Kataru nazivaju "dhow", kao omaž tradicionalnim delatnostima regije – ribolovu i sakupljanju bisera. Na izradi originalnog projekta učestvovala je i prva dama arhitekture, Zaha Hadid.

 

 

Impresivan krov, po kojem je "Al Vakra" prepoznatljiv, projektovan je tako da bude pokretan i omogući korišćenje stadiona tokom cele godine. Opremljen je tehnologijama koje pružaju mogućnost rashlađivanja tribina na 18 stepeni, a terena na 20.

 

 

Nakon Svetskog prvenstva, stadion će postati dom lokalnog fudbalskog kluba iz Al Vakre, a kapacitet stadiona biće smanjen sa 40 na 20 hiljada gledalaca, zahvaljujući modularnoj konstrukciji.

 

 

Preostalih 20.000 sedišta biće donirano za izgradnju sportskih objekata van zemlje.

 

 

 

Stadion je svečano otvoren 16. maja utakmicom finala Kupa Katara.

 

 

Foto: Hufton+Crow