PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Jedina kuća Zahe Hadid izgrađena usred ruske šume

  • Objavljeno:
  • 19.4.2018

Nedaleko od Moskve završena je prva i jedina privatna kuća koju je projektovala lično Zaha Hadid. U jedinstvenoj kući koja se uzdiže iznad krošnji šume Barvika, živeće čovek kojeg je ona nazvala ruskim Džejms Bondom.

 

Biznismen Vladislav Doronin, vlasnik više kompanija i lanca luksuznih hotela "Aman", zatražio je od slavne arhitektice još 2006. godine da projektuje njegovu kuću iz snova, u kojoj će se osećati slobodno i buditi uz umirujući pogled na nebo.

 

 

Koncept za ovaj neobičan projekat nazvan "Capital Hill Residence" rodio se tokom susreta Doronina i Zahe u Londonu, a prvi dizajn kuće nacrtan je na jednoj salveti.

 

 

S obzirom na brdovitu lokaciju, Zaha je osmislila neobično visoku kuću kako bi se uzdigla iznad stabala borovog drveća. Glavni apartman "lebdi" na čak 22 metra visine, nudeći vlasniku ultimativan mir.

 

 

Donji segment kuće čine tri sprata delimično uzidana u padinu brda, sa kosim staklenim fasadama i širokim krovovima nepravilnog oblika. Na prizemnom nivou smeštene su dnevna soba i kuhinja, dok su dečije sobe na prvom.

 

 

Nekonvencionalan dizajn nije jedino što impresionira kod ovog projekta. Kuća sadrži brojne prostorije za zabavu, zatvoren bazen, fitnes centar, prostorije za masažu, saunu i hamam, biblioteku, sobe za goste i pravi noćni klub, što je svojevrstan odraz stila života njenog vlasnika, čiji je život posvećen ugostiteljstvu i velnesu.

 

 

Foto: OKOGroup.com