PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Projekti koji će vas iznenaditi: Moderni fudbalski stadioni za buduća prvenstva

  • Objavljeno:
  • 4.1.2023

Nakon Svetskog fudbalskog prvenstva u Kataru 2022, reflektori se okreću ka novim, još modernijim stadionima koji će se graditi širom sveta, a koje su projektovali vodeće arhitektonske firme kao što su Zaha Hadid Architects, OMA, BIG, Populous.

 

Savremene arene, sportski stadioni, postali su mesto susreta igre i zabave, ali i velikih finansijskih ulaganja. Projektovani kao mali gradovi, sa brojnim pratećim sadržajima, izazovan su zadatak za projektante koji zahteve sportista i publike, zahvaljujući najmodernijim tehnološkim rešenjima, oblikuju u impresivne građevine.

 

Pogledajte ovih 8 projekata sportskih stadiona koji se spremaju da uskoro zadive svet, a potpisuju ih poznate arhitektonske firme.

 

Stadion Cathedral, Milano, Italija - Studio Populous

 

 

Britanski studio Populous, poznat po svojim projektima sportskih objekata širom sveta, predstavio je novi stadion Cathedral, koji će zameniti legendarni San Siro, dom futbalskih  klubova Inter Milan i AC Milan još od 1926.

Inspirisan sa dve najznačajnije građevine u Milanu, Duomo di Milano i Galleria Vittorio Emanuele, ovaj stadion će moći da ugosti 60.000 posetilaca, a mesta za publiku maksimalno su približena terenu, koliko to pravila dozvoljavaju.

 

Stadion Eco Park, Glosteršir, Velika Britanija - Zaha Hadid Architects

 

Visual is by Negativ

 

Namenjen za lokalni fudbalski klub Forest Green Rovers, sa 5.000 sedišta ovaj stadion će biti prvi drveni stadion na svetu.

Stadion je nazvan Eko park, projekat potpisuju Zaha Hadid Architects, a cilj je da bude najzeleniji fudbalski stadion na svetu. Biće izgrađen u potpunosti od drveta i pokretaće se održivim izvorima energije.

 

Hangzhou International Sports Centre, Hangdžou, Kina - Zaha Hadid Architects

 

Visual is by Plomp

 

Još jedan stadion koji su projektovali Zaha Hadid Architects, deo Međunarodnog sportskog centra Hangdžou, čija su inspiracija farme čaja.

Sadrži  fudbalski stadion sa 60.000 mesta, zatvorenu arenu sa 19.000 mesta, centar za vodene sportove, kao i terene za trening i šetnju pored reke.

 

Santa Giulia arena, Milano, Italija - David Chipperfield Architects

 

Visual is by Onirism Studio

 

Berlinski studio David Chipperfield Architects i inženjerska firma Arup, projektovali su arenu Santa Giulia koja će biti domaćin hokejaških događaja tokom Zimskih olimpijskih igara 2026.

Arena sa 12.000 sedišta ima eliptični oblik, nalik tradicionalnim amfiteatrima.

 

Xi'an International Football Centre, Sijan, Kina - Zaha Hadid Architects

 

Visual is by Atchain

 

Još jedan kineski stadion iza kog stoje Zaha Hadid Architects, Međunarodni fudbalski centar Si'an, imaće 60.000 mesta i postati mesto održavanja AFC kupa Azije 2023.

Krov stadiona će biti poduprt masivnim stubovima, dok će fasade biti sa terasama ispunjenim zelenilom.

 


Pogledajte i ove impresivne stadione:

Kina gradi neverovatan stadion u obliku cveta koji menja boje 

Spektakularni stadion Al Vakra u Kataru


 

Feyenoord Stadium, Roterdam, Holandija - OMA

 

Visual is by Beauty and The Bit

 

Holandski arhitektonski studio OMA i pejzažne arhitekte LOLA projektovali su stadion Feyenoord sa 63.000 mesta, koji će, kada bude završen, biti najveći u Holandiji.

Stadion će biti izgrađen pored reke Nieuve Maas kao deo masterplana za rekonstrukciju ovog dela Roterdama koji su napravili u OMA-i.

 

Oakland A's stadium, Oakland, SAD - BIG

 

 

Danski arhitektonski studio BIG dizajnirao je stadion prekriven zelenilom za bejzbol tim Oukland atletske lige. Njihov dizajn nastoji da vrati igru svojim korenima, kao prirodno mesto susreta lokalne zajednice, a planovi razvoja uključuju sistem žičara sa dva tranzitna čvorišta koji će biti izgrađen u Oaklandu.

 

Buffalo Bills stadium, Bafalo, SAD - Populous

 

 

Projektovan za tim američkog fudbala Buffalo Bills, stadion je dizajniran da oda počast lokalnoj istoriji, nasleđu i arhitekturi. Predviđeno je da se završi 2026.

Dizajnerski pristup Populous-a spaja projekciju snage sa modernim materijalima i građevinskom formom koja je postavljena da stvori ujedno i intimno i podstičuće okruženje.

 

Izvor: deezen.com

Tekst: Redakcija Kuće stil