PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Očaravajući enterijer potkrovlja u Novom Sadu koji je dizajnirala arhitekta čuvena u svetu jahti

  • Objavljeno:
  • 2.12.2022

Potkrovlje sa obiljem dnevne svetlosti, neopterećujućeg, prozračnog dizajna i vrhunske funkcionalnosti, projekat je tima usavršenog za dizajn luksuznih jahti, koji su svoje viđenje harmoničnog enterijera preneli i na ovaj prostor.

 

Dobro poznato ime u svetu dizajna jahti, arhitekta Svetlana Mojić Džakula i njen Salt & Water tim, svoju misiju u stvaranju harmoničnih unutrašnjih prostora ne ostvaruju samo na vodi. Na kopnu se snalaze podjednako dobro a, kada je potrebno, i u vazduhu. Jedno od njihovih kopnenih rešenja ie ovaj luksuzni enterijer potkrovlja u najlepšem delu Novog Sada.

 

Prvi izazov u projektovanju bili su lukovi u postojećem enterijeru, koje je vlasnik želeo u potpunosti da izbegne. Dizajn sa krovnim kosinama maksimalno je očuvao funkcionalnost prostora, a krovni prozori omogućili obilje dnevne svetlosti

 

 

Otvoreni koncept  dnevne zone doprinosi osećaju prostranosti i društvenom životu porodice. Prirodna svetlost, koja nesmetano ulazi kroz krovnu kupolu, portale i krovne prozore, ističe jednostavne linije i različite teksture, spojene u enterijer u savremenom stilu.

 

Staklene pregrade dodatno su otvorile prostor, samo ga oblikujući, bez ograničavanja.

Tamne i svetle nijanse, otvorene i zatvorene površine i različiti materijali prepliću se čineći skladnu celinu. Dinamiku u prostor, kao kontrast ravnim linijama, unosi bela statua oble forme, postavljena u nišu dnevnog boravka.

 

 

Svaki deo prostora osmišljen je da funkcioniše kao zasebna celina, ali tako da se uklapa sa ostatkom ambijenta. Kuhinja smeštena ispod krovne kosine maksimalno je iskoristila prostor, formirana u dve linije. Viši deo je sa ugradnom tehnikom i za skladištenje, a niži sa radnom površinom i puno dnevne svetlosti, idealne za pripremu obroka.

 

U produžetku kuhinje je prostor za ručavanje. Klasičan trpezarijski sto sto namenjen je za formalnije obroke i okupljanja, dok je drugi, manji, praktično rešenje za brzu užinu.

 


Uživajte u vrhunskom dizajnu:

Moderno potkrovlje sa galerijom i drvetom, kao pravom senzacijom (VIDEO) 

Revolucionarna luksuzna jahta na solarni pogon sa potpisom Zaha Hadid Arhitekata 


 

 

 

Kako autori kažu, luksuz ne čine samo skupi materijali, već i mir i osećaj privatnosti  

 

S obzirom na to da je ovaj stan sam na celom spratu, on poseduje privatan pristupni hodnik, što je omogućilo potpunu slobodu u dizajniranju ulaznog prostora. Skulputalni zid, efektan a lak za održavanje, našao se u ulaznom holu.

Iza obloge na zidu sakriveni su vešernica i ulaz u dnevni toalet, a tu je i veliko ogledalo koje daje dubinu prostoru i idealno je za poslednji pogled na odevnu kombinaciju pre izlaska. 

 

Shop the look: dizajnerski francuski tapacirani kreveti   Enviro DesignConceptStore 

 

Master spavaća soba, okupana je svetlošću od čak šest krovnih prozora, postavljenih u dva reda pod uglom, što otvara široku vizuru ka nebu i stvara osećaj povezanosti sa spoljašnjim prostorom.

Nepravilna geometrija uzglavlja, naglašena izborom rasvete, krije prostrani garderober. Tepih svetle boje  prostor je učinio taktilno i vizeulno mekšim, a svedena geometrija razbijena je slikom na zidu iz koje zrače pokret i radost.

 

Shop the look: dizajnerske ručno duvane  Enviro visilice 

 

Radna soba, kao važno mesto za vlasnike stana, pažljivo je osmišljena da obezbedi uslove za rad u miru, ali i produktivne pauze. U njoj se nalaze jednostavni radni sto za dvoje i kauč, a u deo sobe smešten je i posebno dizajniran kutak za šminkanje.

 

 

Potpuna funkcionalna iskorišćenost prostora, jednostavne linije, kvalitetni materijali i minimalistički dekor, uz obilje dnevne svetlosti koja prožima ceo prostor, učinili su ovo potkrovlje harmoničnim domom i mirnom lukom za njegove stanare.

 

PLAN

 

 

Projekat: Svetlana Mojić Džakula, Salt & Water

 

Tekst: Jelena Tasovac Ranković, Kuća Stil