PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Moderna, komforna i energetski efikasna porodična kuća u Nišu, dobitnik evropske nagrade za arhitekturu

  • Objavljeno:
  • 28.7.2022

Inspirisana modernim pokretima u arhitekturi a vođena  inovativnošću projektanata, ovo je kuća, dobitnik medjunarodne nagrade za arhitekturu, koja će postati reper za svu buduću gradnju u okruženju, a sada je pravi, udobni dom za petočlanu porodicu i njihovog psa.

 

Dve značajne nagrade u 2022. godini, BigSEE Architecture Award 2022 - Winner i Priznanje za arhitekturu na Trijenalu Arhitekture u Nišu, dobio je KontraStudio za projekat kuće I73. Ovaj multidisciplinarni studio iz Niša, po njihovim rečima, pokušava da unapredi savremeni arhitektonski izraz lokalne sredine odstupajući od uobičajenih standarda u dizajnu i arhitekturi, što je u ovom slučaju i prepoznato od strane stručne javnosti.

 

Zahtevi investitora za porodičnu kuću bili su prostranost, dobra funkcionalna povezanost, zatvorenost prema ulici i otvaranje prema dvorištu. Parcela je pravougaonog oblika, sa dužom stranicom prema ulici, što je značajno uticalo na arhitektonsko rešenje kuće. Objekat je postavljen uz ulicu, sa naglašenom horizontalom a dugačak fasadni front projektovan je sa minimalnim brojem otvora, što uličnom izgledu kuće daje upečatljiv, skulpturalni izgled.

 

Fasada naglašene horizontalne forme, zatvorena prema ulici

 

Inspirisana internacionalnim stilom u arhitekturi, forma kuće je čistih linija i belih, jednostavnih volumena. Karakterističan element fasade su gredice od aluminijumskih profila u dezenu drveta na uvučenom delu prednje fasade, koji se pojavljuje i na dvorišnoj fasadi u vidu pokretnih žaluzina u zoni glavne spavaće sobe.

 

Fasada prema dvorištu sa pokretnim žaluzinama

 

Kuća se  otvara  prema južnoj strani, na kojoj je dvorište, i tako se postiže mir i privatnost za njene stanare, kao i dobra pozicioniranost bazena

 

Osunčani bazen u privatnosti dvorišta

 

Kuća je podeljena na nekoliko funkcionalnih celina, dnevna zona je u prizemlju, noćna na prvom spratu, dok su tehničke prostorije i teretana u podrumu.Prizemlje je uređeno kao otvoreni zajednički prostor sa panoramskim pogledom na bazen i vrt. Velike staklene površine ka dvorištu čine da se dnevni boravak dodatno vizuelno i funkcionalno širi.

 

Dnevni boravak sa panoramskim pogledom prema bazenu i vrtu.

SHOP THE LOOK: moderni dizajn stočići

 

Prostor u kom se nalazi kuhinja i stepenište proteže se kroz obe etaže, čime je stvoren specifičan, monumentalan unutrašnji ambijent.

 

Drvo i natur beton u enterijeru kuhinje sa dvoetažnom visinom.

SHOP THE LOOK: dizajn visilice 

 


Pogledajte i:

Ušteda energije do 80%: prva porodična kuća od konoplje u Srbiji 

Moderna beogradska vila: Kad priroda uđe u dom 


 

U dvorišnom delu dominira masivna drvena pergola sa čeličnim “V” stubovima i nosačima, koja formira prostor za letnji odmor, kao produžetak dnevne sobe. Na nju se vizuelno nadovezuju pokretne žaluzine na prozorima spavaće sobe, kojima se reguliše prirodno osvetljenje i zagrevanje prostorija.

 

Drvena pergola na čeličnim stubovima i nosačima

 

O energetskoj efikasnosti celog objekta posebno se vodilo računa, primenjeni su najsavremeniji sistemi dostupni kod nas. Kuća je zidana energetskim blokom, kvalitetno izolovana, sa stolarijom sa trostukim staklom. Grejanje i hlađenje objekta je kombinovano, toplotnom pumpom, uz prisustvo kamina i priključka za gas. Na krovu su ugrađeni solarni paneli za zagrevanje sanitarne vode.

 

PLAN

 

Autori projekta: KontraStudio

Godina izgradnje: 2021.

Površina: 500 m2

Spratnost: Po+P+1

Fotografija: Relja Ivanić

 

Tekst: Jelena Tasovac-Ranković, Kuća Stil