PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Eksperti otkrivaju: Najveći kulinarski trendovi za 2024. Iznenadićete se!

  • Objavljeno:
  • 13.2.2024

Koje piće i hrana će obeležiti 2024. godinu? Kakvi će restorani biti u trendu i šta će gosti najviše tražiti? Pogledajte šta kažu eksperti, iznenadićete se!

 

Kalifornijska kompanija T. Hasegawa bavi se razvijanjem sopstvenih aroma za vodeće brendove hrane i pića širom sveta, već više od jednog veka. Kako navode, istraživanje i predviđanje budućih trendova potrošača je od suštinskog značaja za industriju hrane.

Prema njihovom izveštaju o trendovima za hranu i piće za 2024. godinu, aroma godine biće ljubičasti krompir, poznat i kao ljubičasti ube.

 

 

Gastro trend godine – ljubičasti krompir

 

 

Poreklom sa Filipina, ljubičasti krompir stekao je međunarodno priznanje zbog svoje vibrantne ljubičaste do svetlo-ljubičaste boje i karakterističnog zemljanog, orašastog i slatkog ukusa. Ljubičasti ube ima mnogo namena, od pravljenja slanih jela poput pirea, njoka i sosova, do aromatizovanih dezerta, pekarskih proizvoda, pa čak i nekih pića.

 

Kimpton Hotels & Restaurants takođe su objavili svoje godišnje predviđanje trendova u kulinarstvu i koktelima, koje sumira nove trendove u industriji hrane i pića za narednu godinu. Između ostalog, prognoza uključuje održive prehrambene navike, više povrća na jelovniku, prirodne šećere, tradicionalna vina, domaće fermentisane mešavine i prirodne boje.

 

 

So na nove načine

 

 

So je svakako jedan od najkorišćenijih sastojaka u kuhinji, ali očekuje se primetna tendencija ka njenim nefiltriranim varijacijama, poput crne himalajske soli, Kala Namak, persijske plave soli, keltske soli ili Fleur de Sel-a.

 

 

Morski plodovi i konzervirana luksuzna riba

 

 

Prodaja luksuznih konzerviranih riba doživela je veliki uspon u protekloj godini, zajedno sa rastućom popularnošću morskih plodova zbog njihove raznovrsnosti ukusa i održive proizvodnje.

Zato se može očekivati sve više morskih delikatesa poput španskih sardina u maslinovom ulju, dimljenih kamenica sa habanero paprikom ili američke jegulje dimljene na alder drvetu i marinirane u maslinovom ulju.

 

 

Kupus preuzima mesto karfiola

 

 

Kupus zauzima centralno mesto u jelovnicima kulinarskih stručnjaka, zbog njegove izuzetne svestranosti, ukusa i teksture. Dobro poznate sorte poput kineskog kupusa, savojskog ili crvenog kupusa, kao i nesvakidašnje sorte poput karaflexa, ili kupusa u obliku šišarke, pojaviće se ove godine na jelovnicima. Pripremaće se na brojne načine, uključujući grilovanje, fermentaciju, pečenje, kuvanje na pari i karamelizaciju kupusa.

 


Pogledajte i:

Top preporuka: Koji su beogradski restorani u Michelin vodiču za 2024.

Bonton: 10 čestih grešaka koje pravite u ponašanju za stolom


 

 

Kreativne tehnike odležavanja

 

Tehnika odležavanja postaje sve popularnija i traženija kod kupaca, jer omogućava bolju kontrolu teksture, dodaje dubinu ukusu i pruža kompleksnost koja garantuje podizanje svakog jela na viši nivo.

Zahvaljujući dry-aged tehnici kuvari mogu pripremiti izuzetna jela od pačetine, jagnjetine i ribe. Neko povrće, poput cvekle i šargarepe, stari pomoću plesni koja mu daje teksturu i ukus sličan kobasicama. Čak i među alkoholnim pićima, na primer burbon i džin se tretiraju tehnikom odležavanja, što daje poseban ukus koktelima.

 

 

Slatkiši su ponovo u trendu

 

 

Kada su u pitanju dezerti, Kimpton posebno primećuje uzlet azijskih i francuskih uticaja. Gosti mogu očekivati više kombinacija slatkog i slanog, poput šargarepe mochi ili čokoladnih kroasana sa dimljenom solju. Istovremeno, alternativni zaslađivači poput urme, repe i kokosovog šećera će doći do izražaja.

 

 

Luksuzni sastojci

 

 

Veliki broj kuvara dodaje kavijar i crni kavijar svojim jelima. Farme proizvode sirovine znatno boljeg kvaliteta nego pre. Crni tartufi sa izuzetnim aromatskim svojstvima takođe se uzgajaju u sve većem obimu.

 

 

Uz nove sastojke, očekuju se i promene u ponašanju i zahtevima gostiju

 

Prema Kimptonu, potrošači nikada neće prestati da traže gastronomska iskustva koja prevazilaze ukus i teksturu, pružajući iskustvo puno ekstravagancije i kreativnosti. Restorani i barovi će posvetiti još više pažnje prezentaciji jela, muzičkoj pratnji i mirisima kako bi se angažovala sva čula u kulinarskom iskustvu.

Eksperti se takođe nadaju da će se napraviti više prostora za posete bez rezervacija. Popunjavanje kapaciteta mesecima unapred jeste predvidljivije, ali istovremeno oduzima spontanost i lakoću doživljaja večere u korisničkom iskustvu.

 

 

Očekuje se i povratak fine dining ponude, jer je dosta gostiju pokazalo da im je u prethodnom periodu nedostajao izlazak i obedovanje u luksuznim, sofisticiranim enterijerima.

 

 

Izvor: forbes.com

Fotografije: forbes.com i pixabay.com

Tekst: redakcija Kuće stil