PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Bonton: 10 čestih grešaka koje pravite u ponašanju za stolom

  • Objavljeno:
  • 28.6.2022

Pogledajte savete za pravilno ponašanje za stolom i ispravite greške kojih možda niste ni bili svesni da činite. Bonton i fini maniri za stolom će pomoći da uspostavite bolje odnose i gradite poverenje. Uz dobru volju, greške u ponašanju za stolom lako je otkloniti.

 


   Ostavite utisak: Fini maniri za stolom

 

   Poznavanje bontona više je nego poželjno pri svakom obroku. Otkrivamo vam pravila lepog              ponašanja za stolom uz pomoć kojih ćete se osećati samouvereno i prijatno bilo da jedete kod       kuće ili u restoranu. 


 

Pogledajte savete za pravilno ponašanje za stolom i ispravite greške kojih možda niste ni bili svesni da činite.

 

1. Sačekajte da svi sednu i budu posluženi pre nego što počnete da jedete

 

Budite strpljivi i sačekajte da svi članovi vaše grupe budu posluženi naročito ako jedete u restoranu. Kada ste u gostima, pratite domaćine i počnite da jedete kada i oni.

 

 

2. Koristite escajg od spolja ka unutra

 

Jedna od glavnih dilema vezanih za obedovanje je kada koristiti koji escajg. Kada na stolu ima više viljuška ili noževa, glavno pravilo je da prvo koristite pribor koji je najudaljeniji od tanjira, a zatim onaj koji je sve bliže tanjiru.

 

 

3. Predmete nevezane za obedovanje nemojte držati na stolu tokom jela

 

Predmete kao što su ključevi ili telefon nemojte vaditi na sto. Naročito je važno da ne koristite telefon tokom jela, a ukoliko morate da obavite važan telefonski razgovor, izvinite se i napustite sto. 

 

 

 

4. Nemojte dodavati so i biber jelu pre nego što ga probate

 

Pre dodavanja bilo kog začina prvo probajte jelo jer to može značiti da nemate poverenja u kulinarske sposobnosti domaćina i time ga uvrediti.

 

 

5. Uzdržite se od struganja štapićima

 

Ako ste pomislili da je neophodno trljati štapiće kako biste uklonili ostatke drveta nakon razdvajanja, uzdržite se jer se to smatra nekulturnim i znači da smatrate da je pribor lošeg kvaliteta.

 

 

6. Način na koji postavite escajg šalje jasnu poruku konobaru

 

Ovo su signali koji daju do znanja osoblju da ste završili sa jelom ili samo pravite pauzu. Konobar će znati ako treba da vam donese naredno jelo ili da očisti sto a vi nećete morati da ga dozivate i objašnjavate šta želite.

7. Nemojte zabadati kineske štapiće u pirinač

 

Veoma je važno da znate pravila vezana za obedovanje koja važe kod naroda čiju hranu jedete. Na primer, ako jedete kinesku hranu nemojte ostavljati štapiće uspravno zabodene u pirinču jer se taj gest smatra ponudom za preminule.

 

 

8. Najčešće greške sa vinom

 

Čaša za vino drži se desnom rukom za dršku. Svaka praksa koja odstupa od ove je pogrešna. Vino nikada nemojte sipati više od polovine čaše, a ako vas neko nešto upita u trenutku kada ste hteli da uzmete gutljaj, vratite čašu na sto dok mu ne odgovorite. 

 

 

 

9. Ovako izgleda neformalna postavka stola

 

 

10. Ovako izgleda postavljen sto u svečanim prilikama

 

              

 

Tekst: Redakcija KUĆE STIL