PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Top preporuka: Koji su beogradski restorani u Michelin vodiču za 2024.

  • Objavljeno:
  • 14.1.2024

U svetu kulinarskog uživanja, Beograd ponosno zauzima svoje mesto sa 22 izvanredna restorana u najnovijem izdanju Michelin vodiča za 2024. godinu. Sa pet novih restorana na listi, uključujući jedan sa Bib Gourmand priznanjem, Beograd kontinuirano dokazuje svoju sposobnost da zadivi i oduševi gurmane.

 

Michelin vodič za Beograd 2024. godine nedavno je predstavio novi izbor restorana u srpskoj prestonici. U ovom, trećem izdanju, pet novih restorana je uvršteno u preporuke Vodiča, čime se broj restorana koje su Mišlenovi inspektori odabrali povećao na 22.


„Naši inspektori su primetili da postoji veliki entuzijazam u oblasti restoranskih usluga, tako da su se u Beogradu sa velikom pažnjom usredsredili na male bistroe i živopisnu kuhinju. Prethodni izbor je potvrđen, iako su se neki od kuvara promenili, vlasnici restorana potvrđuju da i dalje imaju sjajnu viziju hrane i pića“, objasnio je međunarodni direktor Michelin vodiča.
I u starom delu grada i u živopisnim novim četvrtima, čuveni anonimni inspektori su primetili usredsređenost na domaću proizvodnju, jednostavne, ali ukusne recepte i zanimljivu ravnotežu između tradicionalne srpske i moderne kuhinje, internacionalnog stila.

 

 

 

Jedan novi restoran dobio je Bib Gourmand titulu

 

Oznaku Bib Gourmand, koja je dobila ime po maskoti Mišelina, dobijaju restorani vrhunskog gastronomskog kvaliteta, koji nude odličnu vrednost za uloženi novac. Uz Iva New Balkan Cuisine koji je zadržao ovu titulu, na listi se našao i restoran Istok, koji nudi jednostavnu, ali obilnu autentičnu vijetnamsku kuhinju. Inspektorima su se posebno dopale Goi Cuon, vegetarijanske letnje rolnice. Ambijent je klasičan orijentalni, naglašen tradicionalnim lampama.

 

Restoran Istok

 

 

5 beogradskih restorana dodato je na listu Michelin vodiča


Iako u Beogradu i dalje nema restorana koji se može pohvaliti čuvenom Mishelin zvezdicom, pozitivno je to da su svi restorani koji su navedeni u izdanju Michelin vodiča za Beograd za 2023. godinu, ponovo potvrđeni u izboru za 2024. godinu.

 

 

Uz njih, novih 5 restorana zaslužilo je svoje mesto u ovom prestižnom izboru. Uz pomenuti Istok, a to su:


Klub književnika, sa više od 70 godina istorije ovog čuvenog srpskog restorana, jedan je od najpopularnijih kultnih kafića otvorenih posle Drugog svetskog rata. Atmosfera je tradicionalna u prijatnom ambijentu. Jelo koje mora da se proba u ovom restoranu je gibanica, sa sirom i aromatičnim biljem – čeka se 25 minuta, ali se i te kako isplati!

 

Restoran Klub književnika


L’Adresse se nalazi u luksuznom hotelu Saint Ten, na samo nekoliko metara od Hrama Svetog Save. Međunarodna kuhinja je usredsređena na srednju Evropu, sa divnim goveđim karpačom i jednostavnim fileom od tune sa mešanim povrćem i sečuanskim biberom da zagreje nepce.

 

Restoran LAdresse        

 

Na ćošku je restoran u stilu francuskog bistroa, koji je smešten u mirnom kraju grada, sa prijatnom atmosferom i mešavinom srpske i međunarodne kuhinje. Jagnjetina u belom vinu je specijalitet kuće, ukusna i tipična za Srbiju i njen zanimljiv način proizvodnje mesa.

 

Restoran Na ćošku


Pinòt je spoj inovativnosti i klasične kuhinje sa raznovrsnim menijem na Novom Beogradu. U ovom restoranu prave sveža sezonska jela, jelovnik se često menja, porcije su obilne, a pripremaju se na klasičan način i služe se u elegantnim oblicima. Inspektori su preporučili mešanu salatu od svežih pečuraka sa sirom i ekstra devičanskim maslinovim uljem.

 

Restoran Pinot

 

 

Tradicionalno, odabir restorana obavili su anonimni i nezavisni inspektori, a restorani su vrednovani u skladu sa opštim i ujednačenim kriterijumima Michelin vodiča.

 

 

 

Izvor: guide.michelin.com
Fotografije: guide.michelin.com, restorani Istok, Klub književnika, L’Adresse, Na ćošku, Pinot
Tekst: redakcija Kuće Stil