PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Atraktivna prizemna kuća sa odvojenom garsonjerom, nastala renoviranjem stare kuće i garaže (PRE I POSLE)

  • Objavljeno:
  • 8.3.2024

Prizemna kuća renovirana je i proširena kako bi se dobilo više životnog prostora i bolja funkcionalnost porodičnog doma. Preuređenjem garaže u zasebnu garsonjeru, obezbeđeno je rešenje za stariju generaciju, da mogu da vode samostalan život bez udaljavanja od porodice.

 

Porodična kuća u Pasadeni potpuno je transformisana kada je došlo vreme za njeno renoviranje. Porodica vlasnika angažovala je Medium Plenty, arhitektonski studio iz Kalifornije, sa reputacijom dizajnera sofisticirane, moderne estetike i brojnim uspešno izvedenim projektima širom SAD. Suosnivači Gretchen Krebs i Ian Read stvorili su praksu gde se svaki detalj pažljivo razmatra kroz istraživanje svetla, materijala i prostorne autentičnosti.

 

 

Renoviranjem kuće i preuređenjem garaže u zasebnu garsonjeru, stvoren je funkcionalan porodični dom za više generacija

 

Ovaj projekat je obuhvatao potpunu renovaciju porodične kuće u Južnoj Pasadeni, stare 90 godina, čij je cilj bio da obezbedi udoban život za pripadnike različitih generacija u porodici.  Kuća je pretvorena praktičan multigeneracijski porodični dom, preuređivanjem garaže u novu zasebnu stambenu jedinicu, koja će biti garsonjera za majku vlasnika.

 

 

Postojeći gabarit garaže je zadržan, preuređen i obložen drvetom kako bi napravio vizuelnu vezu sa glavnom kućom. Preuređenje garaže je omogućilo odvojen, samostalan život u izdvojenom delu, dok je istovremeno zadržalo porodicu okupljenu na jednom mestu.

 

 

Glavni deo rezidencije čini prizemna kuća, ispunjena dnevnim svetlom zahvaljujući velikim otvorima i elegantnim svetlarnicima postavljenim na više mesta . 

 

 

Proširenje u dvorište obezbedilo je dodatni životni prostor, dok je jednostavna paleta drvenih materijala obogatila eksterijer.

 

 

Puno svetlosti i kućnih biljaka, uz lične detalje, obogatili su enterijer i stvorili atmosferu porodičnog doma

 

Shop the look: trosed u Mid century stilu  upotpunjava udobna fotelja od punog drveta  

 

Svetao enterijer dodatno je naglašen belim zidovima i upotpunjen živopisnim detaljima koji svedoče o navikama i osobinama ove petočlane porodice.

 

 

Posebno se ističe zid koji se proteže od kuhinje do dnevnog boravka, gde je smeštena porodična biblioteka i raznovrsna kolekcija predmeta, uključujući i vintage gramofone.

 

.


Pogledajte i:

Modularna prizemna kuća sa velikom terasom, koja se po potrebi može proširiti (PLAN)

Mali budžet: Fantastična porodična kuća od ostataka drveta (PLAN)


 

Visina prostora ispod kosine krova iskorištena je za formiranje galerije, pažlivo uklopljene i dopunjene drvenim detaljima.

 

 

Spavaće sobe su jednostavnog i svedenog dizajna. Zahvaljujući obilju svetlosti, enterijer je oplemenjen raznim kućnim biljkama koje su se odlično uklopile u nežnu paletu boja i prirodnih materijala.

 

Shop the look: moderan tapacirani bračni krevet 

 

Sa početnim ciljem stvaranja odvojenog, a ipak zajedničkog prostora za celu porodicu, vizuelnim dijalogom, izborom ujedinjujućih materijala i doslednošću arhitektonskih rešenja, stvoren je visoko funkcionalan prostor koji ispunjava zahteve svih generacija.

 

 

Projekat: Medium Plenty

Fotografije: Mariko Reed

Tekst: Jelena Tasovac Ranković, Kuća stil