PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Ne propustite na putu za Halkidiki: srpski manastir Kakovo, važan deo Hilandara koji mogu posetiti i žene

  • Objavljeno:
  • 30.6.2023

Prva stanica na putu hodočašća, srpski manastir Kakovo, nalazi se na Atosu, nedaleko od luke iz koje polaze trajekti za Hilandar. Ovo je mesto posebne duhovnosti, kreacije i lepote. Njegovu crkvu, konake i prodavnicu sa proizvodima iz Hilandara mogu posetiti i žene. Kakovo snabdeva Hilandar hranom i nameštajem iz sopstvene proizvodnje.

 

Manastir Kakovo se nalazi u inspirativnom okruženju, u prirodnoj oazi beskrajnog zelenila i maslinjaka Atosa, na 9 kilometara od Jerisosa i 24 kilometara od Uranopolisa. Samo mesto odiše posebnim mirom, ali i specifičnom atmosferom u kojoj se spajaju priroda i istorija, svetovno i duhovno. 


Manastir se prvi put zvanično pominje u turskim spisima iz 16. veka. Hilandar je dobio ovaj metoh još pre mnogo vekova, od tadašnjeg solunskog paše, kom je, po predanju, grožđe sa čudotvorne loze Svetog Simeona pomoglo da dobije muškog naslednika. Danas imanje obuhvata 1650 hektara, od čega je dve trećine prekriveno šumom.

 

Ulaz na imanje manastira Kakovo na Atosu

 

 

Manastir Kakovo je otvoren za posete i dozvoljen je pristup ženama

 

Od 1959. godine tu postoji crkva posvećena prazniku, u narodu poznatom kao Istočni petak, koji se slavi prvog petka nakon Uskrsa. Crkvu Svetog živonosnog istočnika Presvete Bogorodice na mestu nekadašnje vodenice, podiže tadašnji arhimandrit manastira, otac Nikanor.

 

 

Crkva koja je deo imanja, izgradjena je na mestu nekadašnje vodenice. Ostaci vodenice, vodenički točak i kamen, sačuvani su i izloženi u dvorištu manastira.
Šum ribnjaka i zvukovi iz radionice ne smetaju monaškoj tišini. Manastir Kakovo je otvoren za posete, a ovde je i dozvoljen pristup ženama. 

 

Pogled na deo imanja sa platoa crkve

 

Uz posetu crkvi, može se obići radnja manastirskih rukotvorina koja nudi autentične predmete izrađene rukama onih koji su život posvetili ovom mestu. 

 

Prizemna kuća u moravskom stilu sa jedinstvenim suvenirima, vinima i medom proizvedenim u Hilandaru


Kakovo predstavlja prostor kulture, tradicije, nasleđa. Bez preterivanja možemo govoriti i o dizajnu čije je polazište u duhovnosti.

On je svakako primenjen, jer rukotvorine koje se mogu pronaći na ovom imanju imaju estetsku, dekorativnu i upotrebnu vrednost.

 

U crkvenoj prodavnici mogu da se kupe knjige, krstići, kandila, vina i med, proizvedeni u Hilandaru


Radovi na imanju nikada ne prestaju. Iz veštačkog jezera, u kom se uzgaja riba, i maslinjaka, Hilandar se snabdeva hranom, dok vredni stolari izrađuju sve što je manastiru potrebno obrađujući drvo sa umećem koje se prenosi s kolena na koleno.

 

Pored ribnjaka nalazi se konak za smeštaj gostiju

 


Manastir Kakovo snadbeva Hilandar potrebnom hranom i nameštajem


U okviru imanja se nalaze dva konaka, knjižara i crkvena prodavnica, ribnjak, pilane i nekoliko radionica. Naime, baš na ovom mestu proizvodi se sav potrebni nameštaj i hrana za Hilandar. 

 

 

Kakovo poseduje kompletnu pilanu i stolarsku radionicu sa savremenim mašinama za izradu građe, stolarije i nameštaja, preko potrebnih za obnovu Hilandara nakon požara koji ih je zadesio 2004. godine.

 


Pogledajte i:
5 najstarijih hramova na svetu koji će vas ostaviti bez daha

Misterija zaboravljenog podzemnog grada: Najveći podzemni bunker u koji može da se smesti 20.000 ljudi, a ne zna se ko ga je izgradio! (VIDEO)


 

Riznica i knjižara čuvaju vredne spise koje posetiocima otkrivaju blago Atosa i uvode ih u svet čiste duhovnosti koja ovaj prostor vekovima čini posebnim mestom. Atos, kao i Kakovo, obilaze Srbi i Grci, ali i posetioci iz čitavog sveta. 

 

Crkva u Kakovu okružena je kućama sa smeštaj posetilaca, kao i stalnih stanovnika metoha


Manastir Kakovo je jedinstven primer rada i molitve, zajedničkog stvaranja u službi hrišćanske ideje kao i mesto neizmerne lepote.


Ako letujete na Atosu, preporučujemo vam da obavezno posetite manastir Kakovo i sami spoznate ovu lepotu.
Kontakt telefon manastira Kakovo: +30 2377 023797


Ovaj prilog je nastao uz pomoć našeg domaćina, gospodina Dragana iz manastira Kakovo
Tekst: redakcija Kuće stil
Autorske fotografije Kuće stil