PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Mapa legata Srbije u digitalnom obliku

 • Objavljeno:
 • 24.1.2022

Predstavljamo vam digitalnu mapu legata o kojima je pisala KućaStil u okviru projekta "Zaboravljeni srpski legati" koji je sufinansiran od strane Ministarstva kulture i informisanja u toku 2018. i 2021. godine.

 

Digitalna mapa je veoma jednostavna za korišćenje. Uobičajenom navigacijom možete pomerati mapu i usmeravati je ka lokaciji koju želite da istražite, a na raspolaganju su vam i opcije za prikaz preko celog ekrana, kao i opcije za uvećavanje i smanjivanje same mape. 

 

Lokacije 20 legata o kojima smo pisali u serijalima od ukupno 15 tekstova  označene su simbolima plave kućice. Klikom na kućicu prikazaće vam se naziv legata i adresa na kojoj se nalazi, a klikom na naziv legata otvoriće vam se i tekst u kojem smo pisali o datom legatu. 

 

Na taj način veoma jednostavno možete istražiti sve legate koje smo obuhvatili dosadašnjim radom, sve lokacije na kojima se nalazi, ali i priče o samim legatima i njihovom kulturnom i umetničkom bogatstvu. 

 

 

 • POVEZANI ČLANCI

 • Photo - Video

  U radionici magičnih svetova prvog pisca XXI veka

  Međunarodna književna kritika proglasila ga je "prvim piscem 21. veka" još 1985. godine, kada je bilo jasno da je svojim "Hazarskim rečnikom" Milorad Pavić književnost katapultirao u budućnost. Stvarao je u pravoj radionici i sanjaonici za proizvodnju čudesnih svetova u ulici Braće Baruh na Dorćolu i zaveštao ju je kao Legat svom rodnom gradu još 1992. godine.

  Saznaj više

   

  PHOTO

  Švajcarac koji je zbog Srbije žrtvovao sve

  “… možda s više idealizma nego vi volim vašu zemlju, od koje ne očekujem ništa, i jer sam joj žrtvovao sve ono što čovek može da žrtvuje. A znate dobro, što se čovek više žrtvuje za nekoga ili nešto, to mu je privrženiji”, ovako se “svojim” Srbima obraćao Švajcarac koji je Srbiju toliko zavoleo, da je zbog nje žrtvovao i uglednu profesorsku karijeru na Univerzitetu u Lozani, i imetak, i porodicu sa kojom je prekinuo svaki kontakt, jer je u Velikom ratu stao na srpsku stranu.

  Saznaj više

  PHOTO

  O zaboravljenoj palati i tragičnoj sudbini njenog graditelja i stanara

   Koliko grandioznih filmskih, a istorijskih priča leži zakopano ispod pragova starih beogradskih zdanja kraj kojih prolazimo svaki dan. A da čak ni ne znamo čega se sve seća ovaj naš dobri, namučeni Beograd i kakve melodrame šapuću njegove arhitektonske lepotice.

  Saznaj više

  PHOTO

  O čudnovatoj sudbini zaboravljenog srpskog genija

  Bio je svojevrsni srpski Leonardo da Vinči, a malo nas za njega zna. Junak ove priče paradigma je svestranosti genija: briljantan naučnik i prosvetitelj - renesansni čovek, čije je pasije i profesije nemoguće pobrojati. Onog koji je utemeljivao srpsku nauku i njene prve institucije, njegova je zemlja još za života - zaboravila. I teškom nepravdom kaznila.

  Saznaj više

  PHOTO

  U kabinetu najumnije Srpkinje svog vremena

  Slovila je za najobrazovaniju ženu svog vremena, te postala prva Srpkinja akademik u istoriji. Kada je Isidoru Sekulić neprikosnoveni Bogdan Popović predložio za Srpsku kraljevsku akademiju nauka i umetnosti, u tom panteonu umnih glava, tom elitnom rezervatu (do nje isključivo rezervisanom za muškarce) zavladala je neverica i muk, pa i jed i otpor pojedinih akademika koji su verovali da nije ženino da misli, već da rađa i o kući brine.

  Saznaj više

   

  VIDEO

  Luka Ćelović Trebinjac – zadužbinar bez zadužbine

  Pogledajte dokumentarnu reportažu o zadužbinaru Luki Ćeloviću Trebinjcu, najvećem dobrotvoru Univerziteta u Beogradu koji je svu svoju imovinu zaveštao Beogradskom univerzitetu verujući da budućnost jednog naroda leži u obrazovanju.

  Saznaj više

   

  Zaostavština Olje Ivanjicki: Kulturno blago u nemilosti sudskih sporova

  Adresa Kosančićev venac 19, Beograd. Tišina. Ne čuje se ni muzika iz obližnjih kafea. Stojimo na kaldrmi ispred jednospratnog zdanja prijatne žućkasto-braon boje nedavno osvežene fasade.

  Saznaj više

  photo

  Uspavani duh srpskog zadužbinarstva

  Od nastanka srpske države na ovim prostorima postoje dobrotvori i darodavci koji su bili spremni da ostave sve ili bar deo onoga što imaju u nasleđe generacijama koje dolaze. Međutim, duh srpskog zadužbinarstva danas je uspavan, pa čak i mnogi vredni legati čekaju da budu otkriveni.

  Saznaj više

  photo

  Legati su turistička šansa Srbije

  Iako ima legata sa bogatom turističkom "karijerom", pa i onih koji broje do 120.000 poseta godišnje, veliki deo srpskog kulturnog nasleđa i dalje čeka da bude otkriven.

  Saznaj više

  photo

  Nedosanjani legat prve srpske kompozitorke Ljubice Marić

  O muzičkim legatima već dosta dugo se govori. Takvi legati, međutim, još ne postoje u našoj zemlji. Legat ne zaslužuje samo Ljubica Marić, već i mnogi drugi srpski kompozitori. Dok se to ne desi, jedna soba u nekom zamišljenom muzeju muzike morala bi biti rezervisana samo za nju.

  Saznaj više