PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Futurističke patike u koje samo "uletite"

  • Objavljeno:
  • 12.4.2021

Bez pertli i rajsferšlusa, nazuvaju se, a nisu espadrile! Proizvođač sportske opreme Nike predstavio je patike inovativnog dizajna koje se mogu i obuti i izuti bez korišćenja ruku. Pogledajte kako!

 

Najnovije patike iz FlyEase kolekcije – Nike GO FlyEase, sastavljene su iz dva segmenta povezana fleksibilnim zglobom i trakom, koji omogućavaju da se patike obuju bez ikakvog vezivanja ili kačenja.

 


Ovako bi telefoni mogli izgledati u budućnosti

 

Nendo je predstavio apsolutno unikatan dizajn telefona koji se presavija tri puta. Da li će pametni telefoni uskoro izgledati ovako?

 


 

Široka gumena traka, za koju je Nike podneo zahtev za patent, čvrsto drži patiku bilo da je u otvorenom položaju kad se patike obuvaju ili u zatvorenom kada su u upotrebi.

 

 

Kada su u otvorenom položaju, srednji deo patike se izdiže što olakšava da noga prosto uleti u patiku. Izuvanje je jednako lako, s tim što je potrebno zgaziti petu drugom nogom.

 

 

"To smo osmislili na osnovu ljudskog ponašanja. Verujemo da je ovo prirodan način na koji noga ulazi u obuću – samo ugazite unutra i idete", objašnjava paraolimpijka i dizajnerka u kompaniji Nike, Sarah Reinersten.

 

 

Dizajn patika je univerzalan i namenjen za svakodnevno korišćenje. Iz kompanije veruju da će ovaj dizajn olakšati nošenje patika brojnim grupama ljudi koji su imali poteškoća sa obuvanjem obuće.

 

 

"Od žena koje prolaze kroz trudnoću, zaposlenih mama, do možda sportista koji su ostali bez ruku ili čak lenjih muževa koji žele da prošetaju psa", kaže Reinersten.

 

 

Kompanija je započela razvoj patika sa olakšanim obuvanjem nakon što je izvršni direktor Nike Mark Parker 2008. saznao da je radnik firme pretrpeo moždani udar i da više ne može da koristi jednu ruku. Odlučio je da jednog od svojih najboljih dizajnera Tobija Hatfilda angažuje na izradi patika koje zahtevaju ograničenu spretnost, a to je nakon višegodišnjih napora 2015. rezultiralo tehnologijom Flyease.

 

 

Prvi modeli mogli su se pričvrstiti patentnim zatvaračem i zatvoriti na čičak, što je zahtevalo upotrebu jedne ruke, da bi šest godina kasnije tehnologija bila unapređena i tako nastao novi model GO FlyEase.

 

 

Patike se mogu naći u prodaji po ceni od 120 evra ali samo za članove Nike-ovog zvaničnog sajta. Distribucija za ostatak sveta planirana je nešto kasnije ove godine.

 

 

Foto: Nike