PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Ovako bi telefoni mogli izgledati u budućnosti

  • Objavljeno:
  • 20.12.2020

Nendo je predstavio apsolutno unikatan dizajn telefona koji se presavija tri puta. Da li će pametni telefoni uskoro izgledati ovako?

 

Renomirani dizajnerski studio iz Japana Nendo predstavio je koncept dizajna mobilnih telefona, kreiran za proizvođača pametnih uređaja OPPO. Kao rezultat njihove saradnje nastao je smartfon sa inovativnim kliznim sistemom otvaranja, koji dostigne i dva puta veću veličinu kada je rasklopljen.

 

Nazvan Slide phone, ovaj telefon teži da pruži alternativu i praktičnije rešenje od sve glomaznijih telefona koje trenutno koristimo. Mnoge kompanije fokusirale su se na isti problem, a budućnost vide upravo u mobilnim uređajima sa savitljivim ekranima.

 

 

Ovaj uređaj ide i korak dalje, i svojim savitljivim dizajnom nudi različite dimenzije ekrana kako bi odgovorio na različite potrebe.

 

 

U sklopljenoj formi, uređaj lako staje na dlan. Dimenzije  telefona su približne veličini kreditne kartice – 54 mm x 86 mm. Zahvaljujući sistemu sa tri zgloba, telefon se razvija do dužine od 17,8 cm.

 

 

Kada se presavije jednom, otkriva se ekran od 4 cm koji je dovoljno veliki za prikaz notifikacija, primanje poziva ili puštanje muzičkog plejera.

 

 

Daljim otvaranjem dobija se ekran od 8 cm koji je, prema navodima proizvođača, pogodan za fotografisanje i gejming.

 

 

U potpunosti otvoren, ekran je veličine 17,8 cm, odnosno 7 inča, sa tankim okvirom.

 

 

Ekran je neuobičajeno dugačak, ali može biti pogodan za multitasking, naročito ako je telefon horizontalno postavljen. Igranje igrica ili gledanje snimaka je takođe veoma praktično – glavni ekran je prikazan u sredini, dok su kontrole sa obe strane.

 

 

Tanak i elegantan, telefon sadrži kontrolne dugmiće u obliku elipse, podeljene po sredini, koji funkcionišu kao dva do četiri dugmeta – i kao polovine i kao jedno veće dugme.

 

 

Kompanija OPPO je za sada u fokus stavila dizajn telefona, bez otkrivanja specifikacija. Da li će ovaj koncept uskoro postari stvarnost, preostaje da vidimo.

 

 

Foto: Akihiro Yoshida