PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Fascinantan podvodni muzej u Francuskoj sa neverovatnim skulpturama ljudskih lica (VIDEO)

  • Objavljeno:
  • 15.3.2023

Nedaleko od francuske obale nalazi se podvodni muzej, nova turistička oaza sa monumentalnim skulpturama, 2 metra visokim i 10 tona teškim. Kamena lica, napravljena iz dva dela, oslanjaju se na legendu o Čoveku sa gvozdenom maskom, dok istovremeno šalju poruku o ugroženosti mora i okeana.

 

Britanski umetnik, nagrađivani vajar i prefesionalni podvodni fotograf, Jason deCaires Taylor poznat je po svojim podvodnim instalacijama širom sveta. U prethodnih 16 godina postavio je više od 1100 svojih dela ispod površine mora. Podvodni muzej u Kanu njegovo je prvo delo u vodama Sredozemnog mora i bilo je potrebno četiri godine da ga u potpunosti realizuje. Konačno otvoren za posetioce 2021.  nalazi se u blizini ostrva Ile Sainte-Marguerite, jednog od ostrva Lerins, nedaleko od obale Kana. Mala dubina i neposredna blizina obale čine lokaciju lako dostupnom, a kristalno čista voda pruža idealne uslove za ronjenje

 

 

Monumentalne podvodne skulpture  inspirisane  legendom o Čoveku sa gvozdenom maskom

 

Šest monumentalnih skulptura, težine 3t i visine 2m, predstavlja šest ljudskih lica, podeljenih u dva fragmenta. 

 

 

Svi likovi inspirisani su stvarnim, lokalnim stanovnicima, različitih godina i zanimanja. Tako je jedna skulptura Moris, osamdesetogodišnji ribar, a druga Anouk, devetogodišnji učenik osnovne škole.

 

 

Svako lice je značajno uvećano i podeljeno na dva dela. Istaknuti deo podseća na masku, a tema maski povezuje sa istorijom ostrva Ile Sainte-Marguerite. Poznato je po tome što je to mesto gde je bio zatvoren Čovek sa gvozdenom maskom, najpoznatiji francuski zatvorenik, za koga se nikada nije sa sigurnošću utvrdilo ko je zapravo bio.

 

Druga veza, na temu maski, je sa izvođačkim umetnostima po kojima je Kan poznat, kao i  filmskim festivalom koji se tamo održava svake godine.

 

 


Pogledajte i ova neverovatna mesta:

5 drevnih podvodnih gradova koji će vas fascinirati 

Prvi i najpoznatiji hotel od leda: U sobama goste očekuje nezaboravan doživljaj, a venčanje u ledenoj kapeli je prava atrakcija 


 

 

Fascinantan podvodni muzej turistička je oaza sa važnom porukom

 

Jason deCaires Taylor u svom se radu uvek bavi temama ekologije, a posebno ugroženošću mora i okeana. Tako je i ovde, po njegovim rečima, koncept dizajna podeljene maske metafora za okean. Jedna strana maske prikazuje snagu i otpornost, druga krhkost i propadanje. Sa kopna vidimo površinu, mirnu i spokojnu, ili moćnu i veličanstvenu. Međutim, ispod površine je krhak, fino izbalansiran ekosistem, koji je tokom godina kontinuirano degradiran i zagađen ljudskim aktivnostima.

 

 

Lokacija skulptura bila je područje napuštene morske infrastrukture, pa je značajan deo projekta predstavljalo raščišćavanje lokacije. Uklonjeni su stari motori i cevovodi, kako bi se stvorio prostor za postavljanje umetničkih dela. Lokalitet je sada ograđen od čamaca, što ga čini bezbednim za ronioce i pomaže u sprečavanju dalje štete izazvane sidrištima iznad livada morske trave. Trava posidonije je vitalno područje staništa i naziva se plućima okeana zbog ogromne količine kiseonika koju stvara.

 

 

Skulpture su napravljene od pH neutralnih materijala, kako bi privukle morsku faunu i floru i pomogle ovom području da se podmladi i cveta.

 

 

Smešten na površinama belog peska između livada morske trave posidonije u zaštićenom južnom delu ostrva, ovaj fascinantan podvodni muzej turistička je oaza  koja poziva posetioce da zarone i zabave se, ali i upoznaju sa podvodnim svetom, uz vezu sa lokalnim dešavanjima i tradicijom.

 

VIDEO

 

 

 

Cannes Underwater Eco-Museum

Autor: Jason deCaires Taylor

Fotografije: Jason deCaires Taylor,  underwatersculpture.com

Tekst: redakcija Kuće stil