PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Vanvremenska, čuvena kuća Frenka Lojda Rajta

  • Objavljeno:
  • 25.11.2021

Postoji sedam svetskih čuda: Kolos s Rodosa, Semiramidini viseći vrtovi Vavilona, Artemidin hram u Efesu… ali i još jedno arhitektonsko - kuće arhitekte Frenka Lojda Rajta. Jedna od njih je kuća sudije Čarlsa P. MakKartija u mestu Boizi u američkoj državi Ajdaho.

 

Na adresi 2150 Bluestem Lane u Boiziju stoji zgrada koju je 1913. godine projektovao Frenk Lojd Rajt. Reportaža o njoj prvi put je objavljena 1907. godine u časopisu "Ladie Home Journal".  Njena renovacija izvedena je 1988. godine pažljivo čuvajući sve ono što je postala osnova za tzv. organsku arhitekturu.

 

Ova vrsta arhitekture iznikla je u prvoj polovini XX veka na srednjem zapadu Amerike zahvaljujući "Prerijskoj arhitekturi". Naime, američki arhitekti tog vremena, među prvima i Rajt, odlučili su da prekinu "prepisivanje" arhitektonskih stilova Evrope i priklone se konfiguraciji svoje zemlje. Ta nova arhitektura dobila je naziv po nazivu "Prerija" - široki ravni kilometarski potezi bez drveća, samo trava i žbunaste biljke.

 

Prateći ovu jednostavnost Frenk Lojd Rajt projektovao je kuće, kao što je ova u Boiziju, u kojima dominira horizontalna linija s krovovina niskog pada, čvrste konstrukcije stakla i prirodnog kamena, prozora grupisanih u nizu i podržanih čvrstim vertikalnim rasterom drvenih okvira, kao i male upotrebe ornamentike.

 

 

Kuća u Boiziju projektovana je u osnovi kao kocka pokrivena niskim krovom. Raster prozora s jakim drvenim okvirom ponaša se kao kontrapunkt horizontali okoline na koju izlazi s terasom sa niskom kamenom ogradom. Sve je u mirnoj liniji, svaki detalj uokviren i završen "ključnim kamenom" (na primer, u slučaju terase spoljašnja lampa u obliku kocke).

 

 

Lepota kuće uokvirena je terasama od prirodnog kamena.

 

Enterijer kuće majstorki prenosi atmosferu eksterijera i upotrebom kamena i punog drveta naglašava njene vanvremenske  vrednosti lepote.

 

 

Potpis: Ključni element dnevnog boravka je moćan zid kamina obložen prirodnim kamenom.

 

U kući tri spavaće sobe i dva kupatila i gostinski toalet, spoljašni bazen i teniski teren. U unutrašnjosti široki prostori, dobro osvetljeni, nameštaj u nijansama zelene boje kako bi bio kompatibilan sa spoljašnjim okruženjem. Sve to stvara atmosferu umirujuću za život, opuštanje, disanje.  

 

 

U unutrašnjosti široki prostori, dobro osvetljeni, nameštaj u nijansama zelene boje i stilizovanim floralnim motivima tapacirunga kako bi bio kompatibilan sa spoljašnjim okruženjem.

 

 

 

 

Sve to stvara atmosferu umirujuću za život, opuštanje, disanje.

 

 

Lepotu prirodnog okruženja naglašavaju staze od sečenog ili lomljenog kamena.

 


Ako vam se dopada ova kuća, pogledajte i:
Mediteranska kuća u sinergiji sa prirodom (plan)

Otvorena kuća koja savršeno kombinuje beton i drvo.


 

Red, mir i elegancija, osnova čvrste spoljašnje arhitekture i upotrebe bogatog drveta u unutrašnjosti zgrade – pečat Frenka Lojda Rajta!

 

Foto: tours.tourfactory.com