PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Raskošna kuća na moru u Sarasota stilu (VIDEO)

  • Objavljeno:
  • 19.8.2022

Nekada skromni dom, a danas raskošna vila koju bi svako poželeo! Strandhus je svetla i moderna kuća na moru smeštena u američkoj državi Floridi koja je izgrađena na temeljima nekadašnje kuće iz 60-ih godina.

Iako je baza originalne kuće najvećim delom sačuvana, malo šta na modernoj vili podseća na dom koji je nekada tu stajao. Arhitektonska firma Sweet Sparkman Architects potrudila se da se novi dizajn kuće savršeno uklopi u elitno i izuzetno traženo naselje Lido Shores, poznato po arhitektonskim draguljima i prelepim imanjima koja se protežu uz obalu.

 

 

Mnoge kuće u okruženju građene su u Modernom Sarasota stilu ili Sarasota školi arhitekture – regionalnom stilu koji je prilagođen specifičnoj klimi Floride.

 

 

Renovaciju stare kuće vodio je arhitekta Jerry Sparkman, a uspeh njegovog projekta potvrđen je vrednom nagradom za izvrsnost u kategoriji renovacija i dogradnji koje dodeljuje američko udruženje arhitekata AIA.

 

 

Prošle godine vlasnici su odlučili da prošire kuću i na susedni plot, u kojem je izgrađeno novo glavno krilo nazvano Strandhus ll. Kuća je ponela je po norveškoj reči za kuću na plaži, a svojim skladnim, prozračnim i prijatnim dizajnom potpuno je opravdala svoj naziv.

 

 

Arhitektura i pejzaž prepliću se kao neraskidiva celina, sa vodom kao centralnim elementom koji povezuje unutrašnji i spoljašnji prostor. Bazen za plivanje proteže se duž jednog krila kuće, dok plići bazen okružuje drugi segment kuće.

 

 

Kamena staza vodi neobičan put od kolskog prilaza preko travnjaka i bazena do glavnog ulaza u kuću. A na centralnom delu, poput plutajućeg ostrva nalazi se idiličan prostor za sedenje natkriven pergolom i outdoor-indoor baštenskim nameštajem.

 

 

Gotovo 430 kvadrata raspoređeno je najvećim delom na prizemnom nivou. Visoki plafoni, čiste linije i obilje prirodne svetlosti neke su od glavnih karakteristika kuće.

 

 

Shop the look: modularna garnitura sa podesivom dubinom Portofino. Enviro DesignConceptStore

 

Zahvaljujući povezanim prostorijama i velikim staklenim vratima, dnevna soba stapa se sa dvorištem kreira zadivljujući životni prostor ispunjen suncem, svežim vazduhom, vodom i zelenilom.

 

 

Svetlucavi mozaik od plavih staklenih pločica krasi kuhinju i asocira na prelamanje vode. Uz profesionalne aparate i funkcionalne ormariće pravljene po meri, ova prostorija predstavlja san svakog ko voli da kuva. Dnevni boravak opremljen je udobnom ugaonom garniturom i foteljama, tako da bi stvarali dovoljno mesta za sedenje okrenutog presvega prema pogledu na bazen i baštu.

 

 

Zidovi u trpezariji su obloženi čempresovim drvetom. Drvo i bela boja dominiraju celim enterijerom kuće, a živost u prostor unose detalji u intenzivnim i vedrim bojama.

 

 

Shop the look: moderna visilica danskog dizajna RibbonEnviro DesignConceptStore

 

Dom sadrži ukupno pet spavaćih soba sa sopstvenim kupatilima, uključujući i gostinjski apartman sa zasebnim ulazom i čajnom kuhinjom.

 

 

Glavna spavaća soba nalazi se u novom krilu kuće koje je dodato 2018. godine, i spojeno sa postojećim delom kuće zastakljenim hodnikom.

 

 

Na suprotnoj strani krila smeštena je osunčana i prijatna kućna kancelarija, sa karakterističnim uskim i vertikalnim prozorima i sklapajućim vatima koja unose prirodu unutra.

 

 

 

 

 

Tekst: redakcija Kuće stil

Foto: Coastal Home Photography