PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Top 5 projekata koji su odneli svetsku nagradu za arhitekturu 2022.

  • Objavljeno:
  • 17.3.2022

Američki Institut Arhitekti je objavio ukupno 11 pobednika ovog konkursa. Među nagrađivanim kreacijama našli su se i projekti koji koji su završeni još 2017. godine, međutim taman kad je trebalo uvide svetlost dana, usled pandemije to im je bilo uskraćeno – sve do sada.  

 

1. Američka ambasada, London


Pobednički projekti mogu se nalaziti bilo gde u svetu, ali jedini projekat koji dobio nagradu a da se ne nalazi u Americi, odnela je američka ambasada Kirana Timberlejka u Londonu. Prema Američkom Institutu Arhitekti, forma ambasade odražava odnos zemlje sa Ujedinjenim Kraljevstvom i centralna načela demokratije. Završena 2017. godine, staklena kocka na obalama reke Temze izazvala je kontroverziju 2018. kada je bivši predsednik Donald Tramp otkazao posetu Londonu kako bi svečano otvorio zgradu, ali to nikada nije urađeno.

 

 

2. Shed, Njujork


Još jedan projekat izuzetno visokog profila koji je osvojio nagradu je The Shed u Njujorku. Zgrada je projektovana od strane Diller Scofidio + Renfro studija u saradnji sa Rockvell Group, a izgrađena je kao deo gradskog razvoja Hadson Jardsa. Dodatno, ovu zadivljujuću zgradu je časopis Tajm proglasio jednim od 100 najvećih mesta na svetu u 2019. Nazvana je Shed, što u prevodu znači šupa.

 

Fotografija: Iwan Baan


3. Edukativni centar, Hjuston


Edukativni centar za slikanje Menil Džonstona Marklija bio je jedan od nekoliko obrazovnih projekata koji su osvojili nagrade. Institut za slikanje Menil u Hjustonu arhitekte Džonstona Marklia, vredan je pažnje po svojim višestrukim dvorištima i čeličnim krovovima.  

 

Fotografija: Richard Barnes

 


Pročitajte još:

A + Firm Awards: Najbolje arhitektonske firme na svetu za 2021.

5 najboljih zelenih zgrada na svetu u 2021. godini (VIDEO)


 

4. Centar za energetiku i životnu sredinu, Nju Džerzi


Univerzitet Prinston obogaćen je za još jednu zgradu, koja je dobila i AIA nagradu za 2022. godinu. U pitanju je centar za energetiku i životnu sredinu koji nastoji da se suoči sa najhitnijim svetskim pitanjima ekologije, a sama zgrada podstiče interdisciplinarnu saradnju koja podržava nove inicijative u energetskoj otpornosti. Smeštena na severoistočnom delu Princetonovog kampusa, ovaj projekat povezuje dve postojeće zgrade kako bi formirao prijatniji i fluidniji identitet kompletnog kampusa.

 

Fotografija: Michael Moran

 

5. Pomorski edukativni centar, Misisipi


Još jedan dobitnik AIA nagrade za 2022. godinu čine i šest prizemnih objekata koji zajedno kreiraju pomorski istraživački centar u Misisipiju. Američki arhitektonski studio Lake Flato Architects, dobio je zadatak da projektuje istraživačku laboratoriju koja bi mogla da izdrži buduće katastrofalne vremenske nepogode, bez narušavanja prirodnog okruženja lokacije. 


Kako arhitekte nalažu, uzimajući u obzir prirodne katastrofe i trajnost, fokusirali su se na kreiranje pristupa ka otvorenim vodama i odgovarajući samoodrživi sistem elevacije za zaštitu objekata u slučaju prirodne katastrofe.

 

Fotografija: Casey Dunn


Tekst. Redakcija Kuća stil