PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

A + Firm Awards: Najbolje arhitektonske firme na svetu za 2021.

  • Objavljeno:
  • 20.7.2021

Nagrade A + Firm Awards programa su podeljene za ovu godinu, a mi vam predstavljamo 10 odabranih firmi koje su nagrađene zahvaljujući svojim najboljim arhitektonskim delima. 

 

Čekanje je konačno završeno, a rezultati su stigli. A + Firm Awards, najveći program za dodelu nagrada u svetu arhitekture je objavio prestižne pobednike u različitim kategorijama. Ove godine više od 400 firmi, iz 50 zemalja sa 6 kontinenata, predalo je svoj portfolio na razmatranje, a mi vam predstavljamo 10 odabranih sa njihovim impresivnim projektima.

 

1.Shulin Architectural Design, nagrada za najbolji manji arhitektonski studio

 

Za projekat planinske kuće u Jinhui, arhitektonski studio Shulin je pokazao svoje umeće u renoviranju i obnovi građevna u različitim selima Kine. Shulin Architectural Design izuzetno obraća pažnja na tektoniku i tipologiju, poštujući autentičnost gradnje i lokalitet materijala, istražujući odnos prirode i arhitekture, ljudi i životne sredine, a uz sve to mešaju i novi stil sa starim.

 

 

2. Koichi Takada Architects, nagrada za najbolju arhitektonsku firmu srednje veličine

 

Koichi Takada Architects je arhitektonski studio koji kreira organski inspirisane građevine kako bi se svet ponovo povezao sa prirodnijom, intuitivnijom i svesnijom budućnošću, što vešto prikazuju u projektu rezidencijalne građevine ‘’Arc’’ u Sidneju. Firma trenutno radi na rezidencijalnim, hotelima, restoranima, komercijalnim i kulturnim projektima u Australiji i na Bliskom Istoku, Aziji, Severnoj Americi i Južnoj Americi.

 

Foto: Tom Ferguson

 

3. Neri & Hu Design and Research Office, nagrada za najbolju veliku firmu

 

Osnovan 2004. godine Neri & Hu Design and Research Office je interdisciplinarni arhitektonski studio sa sedištem u Šangaju. Za projekat koji se izdvojio i koji je izmamio poglede jeste ‘’Brick Wall’’ koji se nalazi u sklopu rizorta u Hangdžou, u Kini, a odgovora na globalni pogled na svet koji uključuje preklapanje raznih dizajnerskih stilova, stvarajući novu paradigmu u arhitekturi.

 

Foto: Pedro Pegenaute

 

4. Studio Saxe, nagrada za najbolju firmu u centralnoj i južnoj Americi

 

Sa sedištem na Kostariki, Studio Saxe je nastao s ciljem da istraži ljudski odnos sa prirodnim okruženjem kroz arhitekturu. Ovaj višenagrađivani studio stvara građevine i prostore mešajući tehnološke inovacije sa ručnim, tradicionalnim tehnikama, čija kombinacija daje zaista održiv dizajn. Jedan od takvih projekata je i vila Santiago Hills na Kostariki, koja je povezana sa svojim tropskim pejzažem. Za ovaj projekat istražili su lokalne tradicije i stvorili zaseban identitet vile.

 

Foto: Andres Garcia Lachner

 


Povezane vesti:

Prizor iz bajke - Rajske kućice u džungli Kostarike


 

5. Department of ARCHITECTURE Co, nagrada za najbolji studio u Aziji

 

Department of ARCHITECTURE Co. je dizajn studio sa sedištem u Bangkoku na Tajlandu. Ovaj studio u svakom svom projektu vešto stvara komforne neklimatizovane prostore sa strateškim pozicioniranjem zgrade, prirodnom ventilacijom i korišćenjem elemenata koji štite zgradu od sunca, što su pokazali u projektu manjeg hotela na Tajlandu. Prostor na otvorenom povezuje ljude sa prirodom i istovremeno smanjuje potrošnju energije.

 

 


Preporuka:

Ekskluzivni KućaStil intervju: Alfredo Munjoz, arhitekta prvog grada na Marsu za 250.000 ljudi 

6. Dominique Coulon & Associés, nagrada za najbolji studio u Evropi

 

Smešten u srcu Strazbura, Dominikue Coulon & Associés je firma arhitekata nacionalne i međunarodne reputacije. Sa projektom pozorišta „Theodore Gouvi“ dopuštaju svojoj intuiciji da vodi put dok teže razvoju kontekstualnih projekata koji kombinuju kontrast i složenost, a gde eksterijer nagoveštava unutrašnje bogatstvo. Prostor sa preciznom geometrijom i prirodna svetlost su osnovni elementi svakog njihovog projekta, pa tako i ovog pozorišta.

 

Foto: Thibaut Muller

 

7. Austin Maynard Architects, nagrada za najbolji studio u Australaziji

 

Sreća, zabava, prijatelji, porodica, etika i održivost – sve su to su stubovi na kojima počivaju projekti Austin Mainard Architects studija. Poznati po svojoj neograničenoj kreativnoj energiji, arhitektonske tvorevine Austin Mainard Architects dobro su zamišljeni sa konstantnom održivosti na umu. Jedna od takvih projekata je kuća na plaži u Australiji koja kombinacijom forme i razigranog prostora stvara idealno mesto za život.

 

 

8. Koffi & Diabaté Group, nagrada za najbolju firmu u Africi

 

Koffi & Diabate group je arhitektonska firma iz Republike Obale Slonovače, koja se bavi sa tri ključne grane: arhitekturom, razvojem nekretnina i izgradnjom. Pored koncepta pojedinačnih građevinskih celina, fokus ove firme se bazira na dizajniranju gradskih četvrti, sa ciljem šireg uticaja na životnu sredinu. Jedan njihov takav projekat predstavlja i kompleks rezidencija ‘’Immobilier Green’’ koja ima za cilj da podstakne lokalno stanovništvo da usvoji novi model stanovanja i da živi u većoj sinergiji sa prirodom.

 

 

9. Zhu Yufan Y³C Atelier, nagrada za najbolju pejzažnu arhitekturu

 

Zhu Yufan Y³C Atelier je arhitektonska firma sa sedištem u Pekingu. Od svog osnivanja 2002. godine specijalizovana je za urbano planiranje zelenih površina, dizajn parkova, istorijskih rezervata, dizajn stanova i još mnogo toga. Za svoj projekat ‘’The Cloud’’, kreirali su znameniti, spiralni toranj koji simbolizuje nebo, dok je u njegovom podnožju društveni centar. Za njegov dizajn inspiraciju su pronašli u pokretu vodopada, što pokazuje njihovu kreativnost i spretno korišćenje forme u svojim kreacijama.

 

 

10. L’atelier Nomadic architecture studio, nagrada za najbolji dizajn enterijera

 

L’atelier je arhitektonska firma sa bazom u Nemačkoj. Bave se dizajniranjem i proizvodnjom različitog spektra - od stolice do grada, a stil dizajna enterijera je poput njihovog duha: slobodan, neometen i kreativan. Primer njihovog rada je i enterijer stana u Parizu koji je bio jedan od projekata koji su poslali u svom portfoliju za dobijanje nagrade. Ovaj stan na 50m2 slobodnog duha maksimalno koristi dnevno svetlo, dodatno istaknuto sa borovinom sa uniformsanom šarom kroz ceo enterijer.

 

Izvor: Architizer