PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Kamena porodična kuća koja spaja prošlost i savremenost

  • Objavljeno:
  • 21.4.2022

Porodična kamena kuća u Baksi deluje kao zdanje za sva vremena. Ostavljena je da izgleda monumentalno, kao dolutala iz prošlosti ali i da  pruža maksimalan komfor savremenog života.

 

Projekat revitalizacije stare kamene kuće je radio arhitektonski studio Tiaga Souse koji je uspešno rešio osnovni zadatak - spojiti snažnu evokaciju prošlosti sa zahtevima savremenog življenja. Sam oblik zdanja karakterističan je za ovo podneblje, svesno izveden tako da izgleda sirovo ili grubo.

 

 

Ispoštovana je tradicija podneblja pa sama kuća, u finalnom utisku, deluje kao svi porodični objekti koji se u ovom delu sveta nazivaju "plazom". Ostavljena je da izgleda monumentalno, kao dolutala iz prošlosti, bez sofisticiranosti svojstvene modernijim vremenima.

 

Fotografije objekta je radio Ivo Tavares trudeći se da naglasi činjenicu da ovaj projekat izaziva protivrečna osećanja. Distinkcija između starog i novog osnova je tog utiska.

 

 

Dogradnja od cigli najvišeg sprata majstorski je izvedena da naglasi monumentalnost objekta i istovremeno da nekrije nov element.

 

 

Prostor je podeljen u dva nivoa. Prizemlje je zapravo velika dnevna zona, mesto za porodični i društveni život. Kuhinja, trpezarija i dnevni boravak organizovani su u jedinstvenom pravcu, od severa ka jugu.

 

 

 

Sprat je rezervisan za spavaće odaje i kupatila. Stepenice koje spajaju dva nivoa svojevrsni su ukrasni element zahvaljujući fluidnom, krivolinijskom dizajnu.

 

Poput skulpturalnog komada izlivenog u betonu razdvaja trpezariju od ostalih delova životnog prostora.

 

 

Za razliku od otvorenog donjeg prostora, spavaće sobe na spratu, istih dimenzija i simetrično pozicionirane, sasvim su nezavisne celine. Generalno gledano, enterijerom dominiraju bela boja I prirodni tonovi drveta. Ne samo kao osnovna podna obloga. Zapažamo drvo kao dekorativni element zidova ali i u okvirima vrata.

 

 

Prostor nesmetano “teče” ka velikoj staklenoj površini koja “pušta” inspirativnu okolinu u unutrašnjost zdanja. To je vrlo čest gest u savremenoj rezidencijalnoj arhitekturi kao odgovor na potrebu čoveka ovog vremena da intenzivira svoj kontakt sa prirodom ili pejzažom bilo koje vrste verujući u njihovu rehabilitujuću snagu.

 

 

 

 


Srodne teme:

Zadivljujuća renovacija kuće iz sredine 19. veka

Zadivljujuća kuća na Gruškoj gori


 

Nameštaj je minimalistički u nemametljivim svedenim tonovima. Rasveta takođe - redukovana i moderna. Jedinstvenim rešenjima arhitekata je i u enterijeru stvorilo originalan dijalog industrijskog (beton) i komfornog rezidencijalnog stila.

 

Sa svojim otvorenim celinama, obiljem prostora i svetlosti, kuća koja spolja deluje kao kameno zdanje iz prošlosti, unutra ostavlja impresiju oaze slobode.

 

Tekst: redakcija Kuća stil

Fotografije: Ivo Tavares