PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Fascinantna Organska kuća skrivena pod zemljom

  • Objavljeno:
  • 25.2.2020

Ni nakon 35 godina otkako je napravljena, Organska kuća ne prestaje da zadivljuje. Izgrađena 1985. godine u blizini Novog Meksika, ova neobična kuća inspirisana formom kikirikija uronjena je u zemlju i deluje poput niza brežuljaka posmatrano sa strane.

 

 

Kuću je projektovao renomirani meksički arhitekta Javier Senosiain, poznat po organskoj arhitekturi.

 

 

Neki od njegovih projekata su zadivljujuće kuće inspirisane izgledom školjke, cveta, pečurke, kao i potpuno neverovatne građevine koje nalikuju na zmiju i ajkulu.

 

 

 

Ova neobična kuća još jedan je tipičan primer organske arhitekture jer je njena forma preuzeta iz prirode, a uticaj koji ima na prirodu – minimalan. Kuća se naizgled utapa u prirodno okruženje i ne remeti izgled pejzaža.

 

 

"Zelena dina predstavlja omotač oko unutrašnjeg prostora, čineći ga gotovo nevidljivim. Sve što se spolja može primetiti je trava, žbunje, drveće i cveće. Šetajući po bašti, zapravo šetamo po krovu kuće, a da to i ne primećujemo", kaže arhitekta.

 

 

Zemlja i trava koje prekrivaju kuću, štite je od sunca, vetra, leda i vremenskih promena. Na taj način se sprečava širenje i skupljanje materijala od kojeg je izgrađena, a time i pojavu pukotina i vlage u unutrašnjosti kuće.

 

 

Nasuprot onome što bi se moglo očekivati od objekta koji se nalazi pod zemljom, ova kuća je svetlija i sunčanija od tradicionalne. Kod ovakvog tipa kuće prozori mogu biti usmereni u bilo kom pravcu, a kupole omogućavaju prodor sunčeve svetlosti odgore.

 

 

Postignuta je i odlična ventilacija zahvaljujući aerodinamičnoj formi kuće koja omogućava slobodnu cirkulaciju vazduha kroz prostorije.

 

 

Gotovo cela kuća – od zidova, podova, plafona pa do ugrađenog nameštaja, napravljena je od ferocementa koji je obložen smesom od drobljenog mermera i belog cementa.

 

 

Skulpturalni enterijer čine prostorije koje se tečno nadovezuju jedna na drugu. Oblikovana poput ljuske kikirikija, kuća se sastoji od dve veće ovalne prostorije koje su povezane uskim hodnikom.

 

 

Ove prostorije ujedno čine dnevnu i noćnu zonu: jedna prostorija je namenjena za okupljanje i obedovanje i sadrži dnevnu sobu, trpezariju i kuhinju, dok je na drugom kraju kuće smeštena spavaća soba sa kupatilom.

 

 

Neobična dnevna soba opremljena je dugačkom sofom ispunjenom poliuretanskim kuglicama zahvaljujući kojima se sofa oblikuje prema osobi koja sedi. Nasuprot nje stoji atraktivna fotelja u obliku ruke koju je dizajnirao meksički umetnik Pedro Friedeberg.

 

 

Tunel vodi ka spavaćoj sobi sa kupatilom i garderoberom koji je smešten u ovalne niše u zidovima.

 

 

Foto: Javier Senosiain