PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Zeleni krovovi postaju obavezni u Francuskoj

  • Objavljeno:
  • 27.5.2015

Prema novom zakonu koji je nedavno usvojen u Francuskoj, sve nove zgrade sagrađene u komercijalnim zonama moraju delom biti pokrivene ili biljkama ili solarnim panelima.

 

"Zeleni krovovi" funkcionišu kao izolacija koja pomaže da se smanji energija potrebna za grejanje zgrade zimi i hlađenje tokom leta. Takođe, sakupljaju kišnicu i pružaju dom pticama.

 


   Nova era zelenih krovova u Srbiji - prvi Urbanscape postavljen za 15 minuta (VIDEO)

 

   Zeleni krovovi konačno dolaze i u Srbiju, pa već od ovog proleća naši građani brzo i lako mogu        postati vlasnici fantastičnih zelenih krovova. Pogledajte i kako.   

 


 

Francuski aktivisti su prvobitno želeli zakon po kojem bi celi krovovi morali da budu "zeleni". Međutim, i delimično pokriveni krovovi su dobar početak i krupan korak u dobrom pravcu. Neki kažu da je usvojeni zakon zapravo bolji, jer ostavlja mogućnost vlasnicima da instaliraju i solarne panele koji obezbeđuju  obnovljivu energiju.

 

Zeleni krovovi su već veoma popularni u Nemačkoj i Austriji, kao i u kanadskom gradu Torontu gde je 2009. usvojen zakon o "zelenim krovovima" na svim industrijskim i stambenim zgradama.

 

Francuska je, sigurno, na dobrom putu, ali i ostatak sveta bi trebalo da prihvati odličnu ideju da benefiti koje pružaju zeleni krvovi maksimalno iskoriste. Ako razmišljate o tome da slično rešenje iskoristite u svojoj zgradi ili kući, obavezno pogledajte uputstvo kako da montirate zeleni krov u 8 koraka.

 

Foto: csglobe.com / greenroofs.com / asmp.org