PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Sjajni trikovi za uređenje malog stana [PRE I POSLE, VIDEO]

  • Objavljeno:
  • 24.4.2020

Na primeru malog stana iz sredine prošlog veka pokazaćemo vam kako se zapušten enterijer transformiše u moderan i funkcionalan životni prostor uz pomoć pametnih i jednostavnih rešenja.

 

Prikladno nazvan "Boneca Apartment" – što na portugalskom znači kućica za lutke, ovaj mali stan u Sidneju odiše prefinjenim stilom i funkcionalnošću koja prevazilazi njegove dimenzije.

 

 

Međutim, ovaj prostor nije oduvek izgledao tako. Stan je izgrađen tokom šezdesetih godina i pre renoviranja izgledao je potpuno drugačije. Ulaz u stan vodio je kroz hodnik u kojem je ujedno bila i kuhinja, dok je najveći deo stana zauzimala jedna prostorija koja je istovremeno služila i za dnevne aktivnosti i spavanje.

 

Prvi korak ka boljoj funkcionalnosti prostora arhitekta Brad Swartz je načinio rušenjem svih unutrašnjih zidova i kreiranjem jasne podele prostora na dnevnu i noćnu zonu.

Stan od 24 m² PRE (levo) I POSLE (desno)

 

Zona za spavanje je minimalizovana i izdvojena atraktivnim kliznim vratima, koja istovremeno omogućuju da se zatvori zona koja nije u tom trenutku u funkciji – ili spavaća soba ili kuhinja.

 

Arhitekta je primenio i druga kreativna i praktična rešenja koja su doprinela vizuelnom povećanju prostora. Za uređenje enterijera korišćena je svedena paleta materijala i dominiraju svetle boje.

 

 

Velike prozorske površine koje se pružaju celom širinom stana predstavljaju jednu od velikih prednosti koju je arhitekta želeo maksimalno da iskoristi. Stoga je uklonio jedan deo zida spavaće sobe koji je ometao prodor prirodne svetlosti u dnevnu sobu i kuhinju.

 

 

Vizuelnom dupliranju prostora i prodoru veće količine svetlosti doprinela je i pametna upotreba ogledala u hodniku koji je zatvoren iza "skrivenih vrata" koja se utapaju u površinu zida.

 

Zbog malih dimenzija stana, bilo je neophodno pribeći kreativnim rešenjima za odlaganje stvari. Stoga je svaki kutak, poput onog ispod kreveta, iskorišćen za odlaganje i skriven iza zatvorenih površina, što je oslobodilo prostor u bukvalnom i vizuelnom smislu. Interesantno rešenje predstavlja i otvorena polica pored kreveta koja ujedno služi kao noćni stočić.

 

Pogledajte kako su ovi korisni trikovi primenjeni u enterijeru stana "Boneca".

 

 

U okviru serijala tekstova "30 stvari za koje do sada niste imali vremena" svakoga dana objavljujemo po jednu ideju kako da kvalitetno ispunite život u kućnoj izolaciji. Ako ste propustili prethodne priče, obavezno pročitajte i tekstove:

30 stvari za koje do sada niste imali vremena: Uredite kuhinju po prolećnim trendovima

30 stvari za koje do sada niste imali vremena: Napravite savršenu vikendicu od 16 kvadrata

30 stvari za koje do sada niste imali vremena: Naučite da meditirate

Svi tekstovi

 

Foto: YouTube printscreen / Never too small