PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Najtraženije kuhinje u 2022 i na šta treba obratiti pažnju prilikom kupovine

  • Objavljeno:
  • 10.6.2022

Dizajniranje i nameštanje novog, praznog stana veliki je izazov i uzbuđenje. Kako opremanje stana najčešće počinje od kuhinje, istražili smo trend kuhinje 2022, šta vlasnici najviše traže i na šta obraćaju pažnju kada se upuste u opremanje nove kuhinje.

 

 Open space koncept – objedinjeni, otvoreni plan dnevne zone u kom su smeštene kuhinja, trpezarija i dnevna soba, već duže vreme je dominantan u našoj stanogradnji. Postavljanje kuhinje na dostupno i vidljivo mesto, direktno je uticalo na to da ona počne da se tretira kao nova i bitna dizajnerska celina.

Trendovi u dizajnu i izboru materijala se stalno menjaju, ali je veoma važno da budu usklađeni sa enterijerskim rešenjem celog stana.

Šta je to što se trenutno najviše traži kod opremanja noviih kuhinja, pričali smo sa arhitektama firme Linea Milanović koja se bavi projektovanjem i opremanjem enterijera.

 

Kuhinjsko ostrvo

 

Prostorni koncept koji je otvorio i povezao kuhinju sa dnevnom sobom, uticao je da većina kuhinja ovog tipa dobije neku vrstu šanka, pulta ili kuhinjskog ostrva. Oni vizuelno odvajaju kuhinjski radni prostor od ostatka prostorije i, u skladu sa tim, njihova dizajnerska rešenja utiču na izgled celokupnog prostora. Sama funkcija pulta zavisi od veličine i upotrebe kuhinje, kao i broja korisnika. U manjim stanovima to najčešće bude šank sa barskim stolicama, koji služi i za obedovanje, a u većim kuhinjsko ostrvo u koje može biti ugrađena sudopera ili neki od kuhinjskih aparata i služi kao dodatna radna površina.

Prelazno i najpraktičnije rešenje, ujedno i vizuelno interesantno, jeste kombinacija pulta veće visine i trpezarijskog stola klasične visine koji se nadovezuje na njega.

 

Moderna kuhinja sa kuhinjskim ostrvom, Foto: Linea Milanović

 

Gornji elementi različite dubine

 

Ovo je još jedan trend koji je naišao na dobar odaziv, kako među dizajnerima, tako i među korisnicima kuhinja. Poigravanjem različitim dubinama visećih elemenata, njihovim kaskadnim smicanjem, uz kombinovanje različitih boja i materijala, mogu se dobiti izuzetno efektna dizajnerska rešenja i atraktivne kuhinje. Takođe, ovo je i veoma funkcionalno rešenje, kojim možete individualno prilagoditi potrebnu dubinu elementa, zavisno od njegove upotrebe.

 

Kombinovanje različitih dubina elemenata, boja i materijala,  Foto: Linea Milanović  / Pexels

 


Srodne teme

5 inspirativnih kuhinja koje su oduzele dah u 2021. godini

10 fantastičnih trikova za bolju organizaciju u maloj kuhinji


 

Rasveta

 

Osvetljenje kuhinje ima veliki značaj i za izgled kuhinje i za njenu komforniju upotrebu. Projektovanje kuhinje podrazumeva i planiranje rasvete na više pozicija. Pored uobičajenog plafonskog osvetljenja, najčešće linijskog/reflektorskog, rasveta se postavlja i ispod gornjih elemenata, odnosno na poziciju da osvetljava radnu površinu, a ujedno može da bude i ambijentalno svetlo. Ipak, najviše pažnje se poklanja izboru osvetljenja koje se postavlja iznad šanka ili kuhinjskog ostrva, jer ono u velikoj meri utiče na celokupan izgled i atmosferu kuhinje, a ujedno je povezuje sa širom prostornom celinom. Na ovoj poziciji najčešće se biraju takozvane visilice, koje naglašavaju vertikale, ali su rado viđena i dizajnerska rešenja rasvetnih tela koja mogu biti prava mala umetnička dela.

 

Moderan dizajn kuhinje akcentovan atraktvnom rasvetom, Foto: Unsplash

 

Tekst: Redakcija Kuća Stil